O grupare armată pro-Iran din Irak anunţă că „suspendă” atacurile împotriva soldaţilor americani. Reacția Pentagonului VIDEO

0
Publicat:

Brigăzile Hezbollah, o influentă grupare armată pro-Iran din Irak, au anunţat marţi "suspendarea" operaţiunilor militare împotriva trupelor americane, Washingtonul promiţând represalii după atacul cu drone din Iordania, care a costat viaţa a trei dintre soldaţii săi, notează AFP, citată de Agerpres.

„Anunţăm suspendarea operaţiunilor noastre militare şi de securitate împotriva forţelor de ocupaţie, pentru a scuti guvernul irakian de orice situaţie incomodă", a anunţat grupul pe site-ul său, într-un comunicat semnat de secretarul general Abu Hussein al-Hamidawi.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a afirmat, ca reacţie la acest anunţ,  că „acţiunile vorbesc mai puternic decât cuvintele".

„Vom răspunde la momentul pe care îl alegem şi după cum ne dorim"

Declarația a fost făcută într-un briefing de presă la Washington.

Pat Ryder. FOTO captură video Youtube
Pat Ryder. FOTO captură video Youtube

„Am îndemnat grupurile sponsorizate de Iran să înceteze atacurile lor. Nu au făcut-o. Vom răspunde aşadar la momentul pe care îl alegem şi după cum ne dorim", a insistat el.

Trei soldaţi americani au fost ucişi şi aproximativ patruzeci au fost răniţi, duminică, într-o lovitură cu dronă care a vizat „Tower 22”, o bază logistică situată în Iordania, la frontiera cu Siria.

Staţionaţi în Irak şi Siria, soldaţii americani şi cei ai coaliţiei internaţionale antijihadiste au fost vizaţi de zeci de atacuri de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, pe 7 octombrie.

Biden a promis represalii „în consecinţă"

Aceste lovituri cu drone şi tiruri cu rachete nu au dus, până în prezent, la pierderi umane.

Preşedintele american Joe Biden a promis represalii „în consecinţă" şi a subliniat că Iranul este „responsabil” pentru furnizarea armelor necesare pentru această lovitură, dar a reafirmat că nu „urmăreşte” un „război mai extins în Orientul Mijlociu.

Teheranul, la rândul său, a negat orice implicare în atacul din Iordania.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite