Bomba murdară și campania de dezinformare rusă. Cât de periculos e „jocul” Rusiei

0
Publicat:

După acuzațiile privind armele chimice, pe care ucrainenii le-ar deține, mașina de propagandă rusească a născocit amenințarea cu „bomba murdară”. Aceasta poate indica o pregătire pentru escaladarea atrocităților comise de armata rusă, se arată într-o analiză a portalului european EU vs Disinfo.

image

Oficiali de top de la Kremlin și instituțiile media pro-Kremlin au readus, zilele trecute, în mediul public o știre falsă cu efecte îngrijorătoare: se presupune că Kievul va detona o „bombă murdară” sau o „armă radiologică” și apoi va da vina pentru dezastru pe Rusia,  arată portalul Comisiei Europene care se ocupă de analiza știrilor false - Eu vs Disinfo.

Nu există nicio dovadă care să susțină afirmația. Dimpotrivă, Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell a respins acuzațiile ca fiind false. În plus, diplomații din Franța, Marea Britanie și Statele Unite au numit acuzația Rusiei un pretext pe care Moscova l-a inventat pentru escaladarea războiului, arată  sursa citată.

În plus, pe 23 octombrie, canalul Telegram al agenției de presă rusești RIA a postat un mesaj referitor la o bombă murdară, citând surse nedezvăluite și promovând o narațiune similară. Știrea a avut peste 1,1 milioane de vizualizări. În doar câteva ore, mai multe instituții media ale statului rus – de ex. RIAFAN, ediția internațională Sputnik, TASS  și Russia Today au publicat fie mesaje pe Telegram, fie articole care promovează același scenariu.

Rusia a folosit o fotografie din Slovenia pentru acuzațiile împotriva Ucrainei

Instituțiile media din Rusia au folosit o fotografie din Slovenia datată 2010 pentru a susţine pe Twitter afirmaţiile despre o „bombă murdară" care ar fi pregătită de Ucraina, a declarat miercuri guvernul sloven, relatează AFP. Anterior, guvernul sloven a publicat o serie de tweet-uri în limba engleză în care denunţa faptul că „fotografia folosită de Ministerul rus de Externe pe Twitter” este „o fotografie a Agenţiei Slovene pentru Deşeuri Radioactive (ARAO)”.

Ministerul rus de Externe a postat luni pe Twitter următorul mesaj, tot în limba engleză: „Ministerul rus al Apărării: conform informaţiilor de care dispunem, două organisme ucrainene au primit ordinul să creeze #bomba murdară”.

Textul a fost ilustrat cu fotografii reprezentând în special o centrală nucleară, un loc de depozitare a deşeurilor radioactive, reactoare de cercetare ştiinţifică precum şi saci din plastic care conţin uraniu şi plutoniu uzaţi. Cuvântul „radioaktivno”, care înseamnă „radioactiv” în slovenă, se afla pe sacii din plastic.

Operațiune sub steag fals

Rețeaua diplomatică rusă s-a alăturat corului, așa cum sa întâmplat prea des în ultimele luni. Cel puțin 10 conturi diplomatice rusești pe Twitter – de ex. ale Ministerului rus al Afacerilor Externe, Ambasadei Rusiei în Kenya și Reprezentantului Permanent al Rusiei la organizațiile internaționale din Viena – postări care promovează aceeași narațiune de dezinformare”, arată EU vs Disinfo.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a spus, zilele trecute, secretarului de apărare al Regatului Unit, Ben Wallace, într-un apel telefonic că este „îngrijorat de posibilele provocări ale Kievului care implică utilizarea unei bombe murdare”. El a făcut, de asemenea, comentarii similare cu omologii săi din SUA, Franța și Turcia.

Rusia și-a făcut, de asemenea, auzite îngrijorările la Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și a spus că folosirea unei bombe murdare ar fi un act de terorism nuclear.

Între timp, Rusia și-a folosit rețeaua diplomatică pentru a susține afirmația falsă conform căreia Rusia nu are arme chimice. Deși este adevărat că Rusia a distrus un stoc mare de arme chimice în septembrie 2017, acesta a fost doar stocul său declarat. Rusia nu numai că deține stocuri nedeclarate, dar a folosit în mod repetat arme chimice împotriva dușmanilor săi percepuți atât în țară (de exemplu, împotriva opozantului Navalîi), cât și în străinătate (Sergei Skripal, fost agent dublu al Moscovei, a fost otravit în Londra).

„Afirmațiile despre operațiunile cu steag fals și atacurile cu arme chimice sunt un element de bază al aparatului de dezinformare pro-Kremlin. Asemenea afirmații fac parte dintr-o campanie mai largă de manipulare a informațiilor de către Kremlin care sprijină invazia rusă pe scară largă a Ucrainei și încearcă să arunce vina pentru atrocitățile războiului asupra Ucrainei”, arată specialiștii portalului EU vs Disinfo. 

Ce este „bomba murdară”

Bombele murdare au devenit parte a discursului asupra securității naționale când a devenit clar că rețelele teroriste internaționale, cum ar fi Al-Qaeda, încercau să pună mâna pe arme de distrugere în masă, dar nu reușeau să achiziționeze material fisionabil pur sau alte componente și tehnologie pentru a construi un dispozitiv exploziv nuclear. În acest caz, o astfel de armă nu a fost niciodată folosită, în ciuda diferitelor eforturi ale unor grupări teroriste. Două încercări eșuate de a detona un astfel de dispozitiv au fost raportate în provincia Cecenia, din sudul Rusiei, în urmă cu mai bine de 20 de ani. Anchetatorii au mai găsit material nuclear care poate fi folosit într-o bombă murdară într-o fabrică abandonată din Cecenia, relatează presa americană.

O „bombă murdară” este un dispozitiv de dispersie care conține material radioactiv – posibil uraniu, dar mai probabil materiale de calitate scăzută, cum ar fi cesiu-137 sau alte materiale radioactive de uz curent. Acestea se găsesc uneori, de exemplu, în unități medicale care nu sunt la fel de bine protejate ca alte unități care folosesc material radioactiv.

În 2020, în Journal of Instrumentation a fost publicat un studiu privind efectele dispersării unor astfel de materiale radioactive într-un oraș dens populat. S-a constatat că: „evenimentul este probabil să aibă un efect biologic mic asupra populațiilor locale și că principala preocupare este explozia în sine, care poate provoca răni grave și daune materiale. Materialele radioactive folosite într-o bombă murdară probabil nu ar crea suficientă expunere la radiații pentru a provoca boli imediate grave sau creșteri viitoare detectabile ale ratelor de cancer”.

Astfel, spun jurnaliștii de la The Conversation, „se pare că o astfel de bombă nu este o armă militară eficientă. Dar, la fel ca atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, utilizarea unei astfel de arme ar putea provoca o deplasare masivă a populației civile. Rezultatul ar fi că mulți oameni ar trebui să-și părăsească casele și afacerile pentru o perioadă nedeterminată de timp.”

Specialiștii citați avertizează că campania de dezinformare privind bomba murdară este un indiciu că Rusia – care a suferit mai multe eșecuri pe câmpul de luptă în ultimele luni – ar putea plănui o metodă neconvențională de escaladare și încearcă să transfere preventiv vina pentru orice moarte și distrugere asupra Ucrainei. 

„Armă de dislocare în masă”

Într-o analiză BBC se arată că „deoarece precipitațiile radioactive pot provoca boli grave, cum ar fi cancerul, o astfel de bombă ar provoca panică în rândul populației vizate. O zonă largă din jurul zonei de explozie ar trebui, de asemenea, evacuată pentru decontaminare sau abandonată complet”.

Federația Oamenilor de Știință Americani a calculat că, dacă o bombă care conține 9 g (0,3 oz) de cobalt-60 și 5 kg de TNT ar fi explodat în Manhattan, New York, ar face toată zona orașului să fie de nelocuit timp de zeci de ani.

Din acest motiv, bombele murdare sunt cunoscute ca „arme de dislocare” în masă.

Cu toate acestea, ca arme, sunt foarte nesigure, deoarece pentru ca materialul radioactiv dintr-o bombă murdară să fie împrăștiat în zona țintă, acesta trebuie redus la formă de pulbere, dar dacă particulele sunt prea fine sau eliberate în condiții de vânturi puternice, se vor împrăștia prea mult pentru a face mult rău, se arată în analiza BBC.

De ce amenință Rusia cu bomba murdară

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, citat de BBC, a susținut că declarația ministrului rus al Apărării cu privire la bomba murdară are ca scop probabil „să încetinească sau să suspende ajutorul militar occidental acordat Ucrainei și, posibil, să slăbească alianța NATO creând panică”.

Au existat, de asemenea, speculații că Rusia intenționează să detoneze o bombă murdară în Ucraina și să dea vina pe forțele ucrainene într-un atac cu „steag fals”.  „Cu toate acestea, mulți analiști militari spun că Rusia nu ar fi atât de nesăbuită, având în vedere daunele pe care o bombă murdară le-ar putea face propriilor trupe și teritoriului sub controlul ei”, relatează BBC. În plus, Institutul pentru Studiul Războiului a a concluzionat: „Este puțin probabil ca Kremlinul să pregătească un atac iminent cu bombă murdară cu steag fals”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite