Referendumul rusesc, pretext pentru arma nucleară. De ce are nevoie Rusia de pseudo-vot în Donbas

0
Publicat:

Propaganda rusă a pregătit intens referendumurile din Donbas, aducând argumente precum „dreptatea istorică“, dorința localnicilor sau genocidul la care sunt supuși. Rusia va folosi referendumurile pentru a putea amenința cu un atac nuclear, arată o analiză a portalului european EU vs Disinfo.

Referendumurile din Donbas se vor organiza sub amenințarea armelor. FOTO: Eu vs Disinfo
Referendumurile din Donbas se vor organiza sub amenințarea armelor. FOTO: Eu vs Disinfo

Sistemul de dezinformare pro-Kremlin și-a asumat, zilele trecute, să justifice ocuparea Ucrainei de către Rusia prin referendumuri nelegitime, arată o analiză a EU vs Disinfo.

„Organizarea de referendumuri nelegitime pentru a justifica acapararea flagrantă a unor teritorii este o pagină veche din cartea Kremlinului despre anexarea teritoriilor vecinilor. Rusia a folosit aceeași tactică în 2014 pentru a încerca să justifice anexarea ilegală a Crimeei“, se arată în analiza citată.

Astfel, nu a fost o surpriză când instituțiile ruse de dezinformare controlate de stat au anunțat intenția de a organiza referendumuri similare în teritoriile ocupate de ruși din regiunile Lugansk, Herson și Donețk.

Specialiștii de la EUvsDisinfo au urmărit de ceva vreme încercările instituțiilor media de dezinformare pro-Kremlin de a pregăti mediul informațional pentru un astfel de anunț.

Aceste așa-numite referendumuri nu vor avea forță juridică internațională și au fost deja condamnate în cei mai fermi termeni de lideri mondiali, inclusiv de către Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell.

Cu toate acestea, mașinăria rusă controlată de stat a intrat într-o treaptă superioară de viteză pentru a prolifera dezinformarea despre justețea și necesitatea acestor referendumuri. Printre argumentele aduse de propaganda rusă se numără „restabilirea justiției istorice“ și „dorința“ localnicilor de a ajunge sub administrația rusă.

Mesajele propagandei

EU vs Disinfo a analizat situația regiunii Herson, care a fost ocupată în martie de armata rusă și unde s-a instaurat o administrație de ocupație, care a susținut, de la început, că regiunea va adera la Federația Rusă. În Lugansk și Donețk, administrația este controlată de Rusia încă dîn 2014, când aceste zone și-au declarat independența, tot în urma unor pseudo-referendumuri.

Alte instituții de propagandă au continuat să promoveze binecunoscuta linie pro-Kremlin a presupusului genocid comis de Ucraina în aceste regiuni. Conform Eu vs Disinfo, nu există însă dovezi care să susțină acuzațiile de genocid.

„Autoritățile ucrainene nu au exterminat sau abuzat sistematic oamenii care locuiesc în zona de conflict. Pretinșii morți – atât militari cât și civili – sunt rezultatul unui război pe care Rusia l-a început în Ucraina. Nu a fost un conflict civil intern, ci un act de agresiune bine documentat din partea forțelor armate ruse, în desfășurare din februarie 2014. Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina, care a monitorizat îndeaproape conflictul, nu a observat un astfel de genocid“, arată portalul european.

„Aceste <voturi> ilegale nu pot fi considerate în nicio circumstanță drept exprimarea liberă a voinței oamenilor care trăiesc în aceste regiuni sub amenințarea și intimidarea militară constantă a Rusiei”, a declarat șeful diplomației UE Josep Borrell.

Este imposibil de stabilit câți oameni vor participa la referendum, dar și cât de relevant va fi acesta în condițiile în care mulți locuitori din Herson au părăsit regiunea după ocupație. „Referendumul este ilegal, similar cu referendumul fals din Crimeea din martie 2014” - concluzionează analiștii de la EU vs Disinfo.

De ce e nevoie de referendumuri pentru amenințarea nucleară

Urgența de a anunța referendumurile nelegitime nu este întâmplătoare, susțin analiștii de la EU vs Disinfo. „Este o tactică deliberată de a escalada situația și asta a devenit clar atunci când conducătorul de la Kremlin a anunțat „mobilizare parțială” într-o declarație înspăimântătoare încărcată cu minciuni flagrante și amenințări deschise”, arată analiza citată.

Indiferent cât de multă dezinformare pro-Kremlin încearcă să ascundă Federația Rusă, strategia Kremlinului este destul de transparentă: 1. Organizarea de referendumuri nelegitime pentru a declara că teritoriile ocupate din Ucraina fac acum parte din Rusia; 2. Calificarea contraofensivei ucraineane pentru eliberarea teritoriilor drept un atac asupra Rusiei și folosirea acesteaia ca un apel de mobilizare. În discrusul în care anunța mobilizarea generală, Putin a susținut: „Pentru a apăra Rusia și poporul nostru, fără îndoială vom folosi toate resursele de arme pe care le avem la dispoziție”. „Acesta nu este o cacealma”, a subliniat el.

Vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev a scris pe rețeaua socială Telegram, zilele trecute: „Referendumurile din Donbass sunt de mare importanță nu doar pentru protecția sistemică a locuitorilor din Lugansk și Donețk și din alte teritorii eliberate, ci și pentru restabilirea justiției istorice (...) Pentru că după implementarea lor și acceptarea de noi teritorii în Rusia, transformarea geopolitică în lume va deveni ireversibilă. Încălcarea teritoriului Rusiei este o crimă, a cărei comitere vă permite să utilizați toate forțele de autoapărare.”

Conform doctrinei oficiale a Rusiei, armele nucleare garantează în primul rând suveranitatea și integritatea teritorială a țării. Astfel, o acțiune militară a Ucrainei în regiunile din Donbas unde se vor organiza referendumuri, ar putea fi considerată amenințare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Rusiei, oferind astfel pretextul de a folosi arme nucleare sau, cel puțin, de a amenința cu folosirea acestora.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite