Boicot la nivel înalt. Oficialii din ţările G7 au părăsit şedinţa când reprezentantul Rusiei a luat cuvântul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Liderii G7 au părăsit vineri întâlnirea Comisiei de Dezvoltare, care consiliază administratorii Băncii Mondiale şi ai Fondului Monetar Internaţional, atunci când reprezentantul rus a început să vorbească, a afirmat o sursă pentru Reuters.

Părăsirea şedinţei a fost reacţia oficialilor de rang înalt din Grupul celor mai avansate Şapte economii globale în semn de protest faţă de războiul pe care Rusia l-a declanşat în Ucraina. Şi la şedinţele G20 au avut loc astfel de manifestări. 

Respingerea Rusiei de a accepta limbajul dur de blamare a războiului pe care-l desfăşoară în Ucraina a împiedicat FMI şi Comisia de Finanţe de la a formula joi un comunicat, iar acest lucru se putea produce şi la şedinţa care a avut loc vineri, afirmă sursa. 

Comisia de Dezvoltare alcătuită din 25 de membri şi înfiinţată în anul 1974 se desfăşoară de două ori pe an, la adunările de primăvară şi toamnă a FMI şi Băncii Mondiale, pentru a ajunge la un acord asupra problemelor de dezvoltare. 

Invadarea Rusiei în Ucraina şi impactul său major asupra economiei globale au fost subiectele principale la şedinţele din această primăvară şi la adunările la nivel înalt care au avut loc. 

Marţi, FMI şi-a rectificat în scădere prognoza privind creşterea economică globală, cu aproximativ un punct procentual, stabilind că războiul Rusiei în Ucraina a alimentat inflaţia, fiind „un pericol clar şi prezent” pentru multe ţări. 

De la declanşarea războiului, peste 5 milioane de cetăţeni ucraineni şi-au părăsit ţara. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite