Zelenski: „În numele ţării mele, aş fi gata să vizitez orice loc de pe această planetă. Dar cu siguranţă nu Moscova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus posibilitatea de a se deplasa la Moscova pentru discuţii directe cu liderii ruşi în vederea încheierii războiului, a relatat joi publicaţia Der Standard care a republicat un interviu acordat presei din Rusia.

„În numele ţării mele, aş fi gata să vizitez orice loc de pe această planetă. Dar cu siguranţă nu acum şi cu siguranţă nu Moscova. Acest lucru este pur şi simplu exclus", a declarat el într-un interviu acordat portalului rus Mediazona şi republicat joi de ziarul austriac „Der Standard”, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a revendicat joi victoria asupra Mariupolului, cerând ca forţele ruse să întrerupă asaltul asupra ultimei rezistenţei de acolo, dar să se asigure că „nicio muscă” nu iese din combinatul siderurgic unde se mai află câteva sute de luptători ucraineni.

„Totuşi, în circumstanţe diferite şi cu alţi conducători la Moscova, orice este posibil”, a adăugat el.

Zelenski a mai spus că regimul politic al Rusiei a făcut o „greşeală catastrofală” invadându-i ţara şi târând poporul rus într-un război pentru care să fie făcut responsabili alături de liderii lor.

„De acum încolo, multe ţări nu-şi vor mai pune întrebarea dacă cineva este un rus bun sau un rus rău. Toţi ruşii vor fi trataţi prost. Rusia a reuşit asta. Până la urmă, nu este treaba mea, dar asta ar trebui să sperie poporul rus”, a spus el.

Rusia a afirmat joi că încă aşteaptă răspunsurile Ucrainei la noile propuneri de pace înaintate de Moscova, „de fapt ultima versiune”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov,  adăugând că acestea „au fost deja predate oponenţilor noştri, delegaţiei de negociere ucrainene".

"N-am auzit nimic, n-am văzut nimic. Sunt convins că nu ne-au predat nimic", a spus, miercuri, preşedintele ucrainean la o conferinţă de presă ţinută împreună cu preşedintele Consiliului european Charles Michel.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite