„Babuşka Z”. Cum a devenit o pensionară din Ucraina un simbol pro-război în Rusia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură video
FOTO Captură video

O femeie de origine ucraineană a devenit imaginea pro-război în Ucraina, după ce femeia în vârstă i-a întâmpinat în mod eronat pe militarii ucraineni cu un steag sovietic. Potrivit celor de la The Moscow Times, ruşii au utilizat imaginea cu femeia pentru a o transfigura într-o imagine pro-război.

Femeia a devenit populară în perioada de dinainte a Zilei Victoriei, care este sărbătorită în fiecare an în Rusia în 9 mai, când dorul pentru Uniunea Sovietică şi înfrângerea Germaniei naziste din cel de-al Doilea Război Mondial a ajuns la cote înalte.

Cum a ajuns „Babuşka Z” un simbol pro-război? 

Pe reţelele de socializare a fost publicat, la începutul lunii aprilie, un videoclip care o înfăţişa pe o femeie în vârstă întâmpinând militarii ucraineni cu un steag sovietic.

În ciuda faptului că soldaţii purtau steaguri ucrainene pe mânecile lor de la uniforme, femeia i-a încurcat cu forţele ruseşti, spunându-le soldaţilor că ea împreună cu soţul ei „au aşteptat, s-au rugat pentru ei, pentru Putin şi pentru tot poporul”.

Militarii i-au luat steagul femeii, când i-au oferit mâncare, însă când pensionara a văzut că forţele ucrainene au pus steagul jos, ea le-a oferit mâncarea înapoi, scrie The Moscow Times.

Pensionara le-a spus militarilor că părinţii ei au luptat pentru steagul sovietic în cel de-al Doilea Război Mondial şi că preşedintele Volodimir Zelenski a determinat invazia Rusiei pentru că „nu a găsit un punct comun cu Putin”.

Dorul după victoria sovietică, amestecată cu declaraţiile Kremlinului conform căruia populaţia vorbitoare de limbă rusă a Ucrainei a fost persecutată de guvern, au transformat-o pe bătrână într-un simbol pentru ruşii care susţin „operaţiunea militară”.

Povestea a fost preluată de mass-media rusă de stat, care a lăudat curajul femeii. Reacţia ei a fost utilizată ca dovadă a faptului că invazia Rusiei în Ucraina a avut ajutor la nivel local, care au considerat forţele ruse ca fiind „eliberatoare”.

Channel One, postul de televiziune de stat rus a difuzat imaginile cu bătrâna atât pe 7 aprilie, cât şi pe 9 aprilie. Ambasadorul Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, a afirmat patru zile mai târziu, că femeia reprezenta „o altă Ucraina”, una care ar putea avea „relaţii de bună vecinătate” cu Rusia.

Imaginea femeii a fost reprodusă în picturi murale. Ea a reprezentat o inspiraţie, aşadar, au fost realizate cărţi poştale, bannere stradale, panouri publicitare şi şorţuri militare. Ozon, piaţa online rusă, comercializează autocolante cu imaginea ei pentru 280 de ruble (3.81 dolari).

Noul lider pro-rus al Mariupolului a mai afirmat că o statuie care o înfăţişează pe femeie va apărea în centrul oraşului. Ulterior, au apărut şi imagini care confirmă faptul că statuia a fost amplasată în inima oraşului ucrainean afectat de atacurile ruse.

De asemenea, o sculptură asemănătoare a fost pusă şi în oraşul rus Belgrod, dar autorităţile au fost forţate să dea jos statuia pe fondul unui vandalism. Un bărbat care a rupt o bucată de carton din o reprezentare a femeii a fost arestat şi acuzat de „discreditarea armatei ruse”.

Directorul companiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a spus pe 23 aprilie că va picta pe partea laterală a unei rachete imaginea femeii. 

Marţi, un nou videoclip a fost publicat pe Telegram, unde erau prezentate noi amănunte despre femeia care a devenit imaginea pro-război.

Femeia, al cărui nume se spune că ar fi Anna, locuieşte alături de soţul ei într-o zonă controlată de ucraineni, în apropiere de oraşul Dvorichna, la 5 kilometri de linia frontului din nord-estul Ucrainei. Pensionara şi soţul ei au refuzat să părăsească satul, fiindcă nu au vrut să-şi lase în urmă animalele.

În noul videoclip, femeia le spune militarilor ucraineni că nu înţelege de ce au fost trase focuri de armă în apropiere de satul lor. Apoi, ea se îndreaptă spre casă, în timp ce soţul le mulţumeşte forţelor ucrainene pentru că au avut grijă de ei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite