„Paradă a prizonierilor” ucraineni la Mariupol pe 9 mai, de „Ziua Victoriei” în Rusia? „Am un sentiment îngrozitor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Karasev Viktor / Shutterstock.com
FOTO Karasev Viktor / Shutterstock.com

Pe 9 mai, „Ziua Victoriei” în Rusia, trupele ruseşti ar vrea să organizeze o „paradă a prizonierilor” ucraineni la Mariupol, oraşul devastat în urma luptelor, susţine un consilier al primarului din oraşul port la Marea Azov.

Reprezentantul lui Putin pentru Donbas a sosit la Mariupol, unde ruşii pregătesc o paradă militară pe 9 mai. Oficialul rus este însoţit de secretarul Consiliului General al partidului „Rusia Unită”, Andrei Turceak, care coordonează „integrarea” Mariupolului în cadrul Federaţiei Ruse, ceea ce ar putea însemna că Moscova se gândeşte în mod serios la „includerea” teritoriilor ucrainene ocupate în componenţa Rusiei, punctează, de la Kiev, RBC.

Generalul în retragere Lord Richard Dannatt, fost comandant al armatei britanice, crede că s-ar putea ca lunea viitoare să fie siliţi să participe la parada din Piaţa Roşie şi prizonierii ucraineni.

„Aşa au procedat ruşii cu germanii, la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, am un sentiment îngrozitor că se va întâmpla din nou lunea viitoare,” a spus generalul Dannatt.

Trupele lui Vladimir Putin vor să organizeze pe 9 mai o ”paradă a prizonierilor” ucraineni la Mariupol şi să îmbrace 2.000 de civili, care se află acum în lagăre de filtrare din zonă, în uniforme ale armatei ucrainene, urmând ca imaginile cu aceştia să fie difuzate de televiziunile ruse, potrivit consilierului primarului din Mariupol.

"Aproximativ 2.000 de bărbaţi, care au fost luaţi în urmă cu patru săptămâni de la Mariupol, au fost duşi într-un lagăr de filtrare, ce seamănă mai mult cu o închisoare, situat în satele Bezîmennoie şi Kazaţkoe (regiunea Doneţk). Acestor bărbaţi li s-a spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene, pentru a participa la aşa-numita 'paradă a prizonierilor" la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă", spune consilierul.

Între timp, trupele ruse de ocupaţie se pregătesc intens la Mariupol pentru evenimentul din 9 mai, când Rusia marchează Ziua Victoriei împotriva nazismului. Oraşul este curăţat de moloz, cadavre şi proiectile neexplodate.

Cecenii lui Ramzan Kadirov au sărbătorit încă de acum două săptămâni „victoria”, în faţa combinatului siderurgic Azovstal.

Ruşii din zona Mariupol au început să schimbe indicatoarele rutiere - eliminând indicatoarele în ucraineană şi engleză şi înlocuindu-le cu altele în limba rusă, scrie Pravda.com.ua.

„Ocupanţii au distrus oraşul nostru, au ucis 20.000 de oameni, iar acum îşi schimbă obiectivul. Oamenii cu problemele lor pot să mai aştepte”, a notat Consiliul Local Mariupol.

„În tot acest timp în Mariupol este ca în Evul Mediu. Locuitori nu au apă, mâncare suficientă, medicamente. Nu există lumină şi nicio conexiune normală”, au mai adăugat autorităţile.

La combinatul siderurgic Azovstal se desfăşoară lupte grele şi sângeroase, a declarat un comandant ucrainean, deşi Rusia a declarat că joi va deschide coridoare de evacuare din uzină. Azovstal este ultima redută a ucrainenilor în oraşul Mariupol, asediat şi distrus de ruşi de când a început invazia, în 24 februarie.

Kremlinul a negat că trupele ruse au luat cu asalt uzina Azovstal din oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, unde luptători şi civili ucraineni se adăpostesc.

Primăria din Mariupol a anunţat că oraşul este distrus în proporţie de 90% în urma asediului invadatorilor şi că 40% din infrastructura sa nu mai poate fi recuperată.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite