Avioanele de luptă F-16 ar putea avea un rol vital în izolarea Crimeei, spune un analist militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Livrarea avioanelor de luptă americane F-16 ar putea juca un rol crucial în ceea ce privește strădaniile Ucrainei de a elibera Crimeea ocupată, a explicat un expert în apărare pentru Business Insider. 

FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Frederik Mertens, analist la Centrul de Studii Strategice de la Haga, a apreciat că, prin lovirea sistemelor rusești de apărare antiaeriană la sol (GBAD), Ucraina „pregătește terenul” pentru viitoare atacuri aeriene.

Primele avioane de vânătoare F-16 sunt de așteptat să ajungă în Ucraina în câteva săptămâni, a relatat vineri publicația britanică Evening Standard, citând o sursă militară de rang înalt.

Danemarca a anunțat că va începe să își transfere aeronavele în vară. Norvegia și Belgia au promis la rândul lor Ucrainei avioane F-16.

Danemarca, SUA, Marea Britanie, Franța și România contribuie la formarea piloților ucraineni.

„Ar trebui să fim atenți să nu supraestimăm impactul numărului limitat de avioane de luptă F-16”, a spus Mertens, adăugând că totuși „frontul terestru este vast și sunt mulți ruși de ucis”. 

Pe de altă parte, Crimeea este „vulnerabilă”, mai ales dacă vorbim de atacurile avioanelor F-16, a spus el.

„Rușii au spațiu de manevră relativ limitat în peninsulă, reaprovizionarea depinde de podul Kerci iar aici Putin are multe de pierdut atât politic, cât și militar”, a spus el.

„Dacă un număr limitat de avioane de vânătoare poate avea un impact real, atunci este aici – și deasupra Mării Negre, care devine pe deplin accesibilă odată ce GBAD-ul din Crimeea este degradată”.

În pofida faptului că s-a confruntat cu o serie de eșecuri dure pe frontul de Est, unde potrivit celor mai recente relatări forțele ruse au deschis un nou front pentru a cuceri al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, forțele ucrainene au pus în repetate rânduri probleme efectivelor ruse din Peninsula Crimeea și din jurul acesteia.

Cu armele avansate ale SUA, ambiția Ucrainei de a izola teritoriul Rusiei continentale și de a-l aduce sub un control militar se apropie mai mult de realizare.

În plus, rachetele ATACMS cu rază lungă furnizate de SUA Ucrainei au potențialul de a face Crimeea „inutilă din punct de vedere militar” pentru Rusia, a explicat un analist militar. 

În aprilie, The New York Times dezvăluia că SUA au expediat în secret aproximativ 100 de sisteme de rachete tactice ATACMS, în Ucraina, pe care acestea le-a și folosit.

Crimeea este mai mult simbolică decât strategică

Ucraina a subliniat în repetate rânduri că speră să recucerească Crimeea. Unii comentatori au numit această dorință un vis și totuși atacurile au degradat realmente forțele ruse printr-o serie de operațiuni de succes.

Crimeea continuă să aibă o valoare emoțională considerabilă atât pentru Putin, care consideră anexarea din 2014 drept una dintre cele mai mari realizări ale sale, cât și pentru Ucraina, pentru care e simbol detestat al ocupației ruse.

Crimeea slujește însă și ca un centru logistic crucial și o rută de aprovizionare militară către sudul Ucrainei ocupate, fiind și rampa de lansare pentru atacurile rusești cu rachete și drone. 

La jumătatea lunii aprilie, Ucraina anunța că a lovit baza militară Djankoi, în nordul Crimeei, inclusiv un sistem valoros de apărare aeriană S-400.

Există indicii că aceste atacuri forțează Rusia să își regândească utilizarea peninsulei și a podului Kerci.

Examinând la începutul acestei luni imagini din satelit Maxar, agenția de informații cu sursă deschisă Molfar au remarcat că, între februarie și jumătatea lunii aprilie, nu au văzut niciun tren de marfă rusesc care să transporte echipament militar pe podul Kerci.

„Acest lucru poate indica o reticență din partea Rusiei de a transporta încărcături militare pe pod după atacurile anterioare și utilizarea unor rute alternative”, a arătat Molfar în raportul său.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite