Avertisment al Uniunii Europene: „Cofeina este nocivă pentru oameni”
0Cofeina este „dăunătoare” pentru oameni, precizează Uniunea Europeană într-un regulament care interzice utilizarea cofeinei ca pesticid.

Oficialii de la Bruxelles au declarat că există dovezi științifice care să susțină afirmațiile conform cărora „cafeina este nocivă pentru oameni dacă este înghițită”.
Potrivit raportului lor, cofeina, o componentă centrală a cafelei, ar putea provoca efecte adverse asupra inimii, hidratării și temperaturii corpului, precum și declanșarea anxietății și a problemelor de somn, scrie telegraph.co.uk.
Raportul a adăugat că nu există suficiente cercetări pentru a stabili dacă substanța reprezintă un risc pentru persoanele care lucrează cu ea sau care locuiesc în apropierea locului în care este prelucrată.
Raportul a fost elaborat pentru a consolida decizia de a interzice utilizarea cafeinei pentru uciderea melcilor din jurul plantațiilor de varză și cartofi.
Cu toate acestea, raportul a stârnit temeri că reglementările Bruxelles-ului ar putea viza într-o zi cafeaua, un element de bază al modului de viață european.
Anders Vistisen, eurodeputat danez și șef al grupului Patriots for Europe, a declarat „Încă o inferență nedorită și inutilă din partea birocraților băgăreți de la Bruxelles!La ce duc toate acestea? Chiar vor să ne forțeze să bem cafea decofeinizată? Devine ridicol. Nimeni nu crede că fumatul și whisky-ul sunt bune, dar ele adaugă plăcere vieții multor oameni”, a adăugat el.
Vistisen a spus că ultimul dictat face ecou unei încercări a Bruxelles-ului de a interzice rulada cu scorțișoară.
Prăjitura daneză a trebuit să fie reclasificată ca aliment „tradițional” pentru a evita o limită impusă de UE privind cumarina, un compus din scorțișoară care este toxic în doze mari.
Vistisen a adăugat: „În urmă cu câțiva ani, UE a dorit să interzică scorțișoara în produsele de patiserie daneze, iar sindicatul brutarilor a trebuit să obțină o clauză de derogare. Ar fi mult mai bine pentru toată lumea dacă multe dintre aceste chestiuni ar fi lăsate în seama competențelor naționale și a opțiunilor personale.”
Interdicții similare privind utilizarea dioxidului de titan și a altor coloranți alimentari au afectat brutarii, care au fost obligați fie să elimine produsele de pe piața UE, fie să își refacă rețetele.