Numărul zilnic de cafele care ar putea duce la probleme cardiace: „ Consumul de cofeină ar putea pune în pericol persoanele sănătoase”
0Consumul regulat a mai mult de patru cești de cafea pe zi poate crește riscul de boli de inimă mortale, sugerează un studiu.
Cercetătorii au descoperit că mai mult de 400 de miligrame de cafea pe zi au fost legate de ritmul cardiac și tensiunea arterială a oamenilor care cresc încet în timp, potrivit unui studiu publicat de dailymail.co.uk.
Echipa consideră că efectul cafeinei asupra creșterii ritmului cardiac și a tensiunii arteriale provoacă uzura vaselor de sânge și a inimii, slăbindu-le și deteriorându-le.
„Datorită efectului său asupra sistemului nervos autonom, consumul regulat de cofeină ar putea expune persoanele altfel sănătoase la riscul de hipertensiune arterială și alte evenimente cardiovasculare”, a declarat autorul studiului, Dr. Nency Kagathara.
Dr. Kagathara și o echipă de cercetători de la Zydus Medical College and Hospital din India au ajuns la aceste concluzii studiind 92 de persoane cu o inimă sănătoasă.
Ei au testat ritmul cardiac și tensiunea arterială a fiecărei persoane înainte și după ce au efectuat un exercițiu cardio de trei minute.
De asemenea, au înregistrat informații despre datele lor demografice și consumul de cofeină - inclusiv dacă preferau cafeaua, ceaiul sau băuturile răcoritoare.
Aproape 20 la sută dintre participanți au consumat mai mult de 400 mg de cofeină în fiecare zi.
Aceasta este echivalentul a două băuturi energizante Celsius, aproximativ nouă cești de ceai negru sau 11 Coca Cola. Pentru comparație, o băutură Starbucks venti cold brew are 310 mg.
CDC și NHS recomandă ca oamenii să nu bea mai mult de 400mg pe zi - pentru femeile însărcinate și cele care alăptează, recomandările sunt mai mici.
Persoanele care au consumat mai mult de 400 mg pe zi erau mult mai predispuse la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac în general și după terminarea sesiunii cardio de trei minute.
Cercetătorii avertizează că rezultatele lor s-ar putea datora și altor diferențe între participanți - cum ar fi nivelul lor de activitate, vârsta sau alte obiceiuri alimentare.
Dar totuși, a spus Dr. Kagathara, „creșterea gradului de conștientizare a acestor riscuri este vitală pentru îmbunătățirea sănătății inimii pentru toți”.
Persoanele care aveau cele mai mari șanse să consume cofeină în exces în acest mod erau femeile care locuiau în zonele urbane și lucrau într-un mediu de afaceri.
Aceste constatări au fost prezentate la conferința 2024 a Colegiului American de Cardiologie din Asia și nu au fost încă publicate într-o revistă științifică.
În reprize scurte, hipertensiunea arterială este inofensivă.
Dar tensiunea arterială ridicată constantă pune presiune pe vasele de sânge și pe mușchii inimii. Acest lucru poate duce la atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă , probleme renale, demență vasculară și probleme oculare.
O frecvență cardiacă cronică ridicată poate provoca complicații similare.
Cofeina este cel mai utilizat drog din lume. Acesta acționează prin blocarea temporară a receptorilor din creier care reglează somnul, memoria, atenția și învățarea.
Acest lucru crește fluxul de oxigen către creier, accelerează ritmul cardiac și îmbunătățește concentrarea, care împreună vă pot ajuta să vă simțiți mai treaz.
De asemenea, poate determina creșterea tensiunii arteriale. În cantități mari, s-ar putea să simțiți unele efecte secundare neplăcute - cum ar fi dureri de cap, greață, anxietate, stări de nervozitate, o temperatură crescută a corpului și fața înroșită.
De fapt, dacă beți mai mult de 5.000 mg, cofeina poate fi fatală, potrivit Centrului pentru dependență și sănătate mintală.
Dar studii mai vechi susțin ideea că consumul moderat de băuturi cofeinizate nu este dăunător.
De fapt, s-a demonstrat că a bea o cantitate mică de ceai pe zi ajută la sănătatea intestinelor și reduce riscul de boli de inimă.
Unele studii au sugerat chiar că un consum moderat de cafea zilnic ar putea ajuta persoanele care lucrează în birouri să trăiască mai mult.