Atacurile ucrainene de la Sevastopol au făcut flota rusă „funcțional inactivă”, spune Ministrul britanic al apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flota rusă de la Marea Neagră este „funcțional inactivă” în urma celor mai recente atacuri ucrainene care au vizat cel puțin două nave de război și un centru de comunicații al marinei ruse din Sevastopol, a declarat ministrul britanic al apărării Grant Shapps, citat de The Telegraph.

Cel puțin două nave de război rusești au fost distruse în urma atacului din 23 martie FOTO Captură
Cel puțin două nave de război rusești au fost distruse în urma atacului din 23 martie FOTO Captură

„Continuarea ocupației ilegale a Ucrainei de către Putin are un cost masiv asupra flotei rusești din Marea Neagră, care este acum inactivă din punct de vedere funcțional", a apreciat Shapps contul său de pe platforma X.

„Rusia navighează în Marea Neagră din 1783, dar acum este forțată să-și restricționeze flota [sa] la port. Și chiar și acolo, navele lui Putin se scufundă”, a adăugat ministrul britanic al apărării.

„Forțele de apărare au lovit cu succes navele de debarcare Yamal și Azov, un centru de comunicații și mai multe facilități de infrastructură aparținând flotei rusești din Marea Neagră”, a transmis un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Nava Iamal, care era ancorată la Sevastopol, are avarii „critice”, având o gaură în puntea superioară care o face să se încline și să ia apă, potrivit serviciilor de informații militare ucrainene (GUR) care au venit cu precizări în legătură cu atacurile din weekend.

Astfel, ruşii ar pompa continuu apă din nava amfibie, care a fost implicată în anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 şi care s-a aflat în reparaţii între 2017 şi 2023.

GUR a adăugat că în prezent clarifică detaliile privind alte pierderi ruseşti, întrucât starea celei de-a doua nave atacate, nava amfibie Azov, este deocamdată necunoscută.

Mihail Razvozhaev, un oficial rus instalat la Sevastopol, a calificat atacul drept „cel mai masiv” din ultima vreme, afirmând că peste 10 rachete au fost doborâte deasupra portului de la Marea Neagră.

Rușii ar fi efectuat atacul cu ajutorul rachetelor Storm Shadow, pe care Marea Britanie le-a furnizat Kievului în mai 2023, potrivit conturilor din surse deschise și bloggerilor militari ruși.

Navele Iamal și Azov aparțin Brigăzii 197 de nave de debarcare a flotei rusești din Marea Neagră și sunt utilizate în mod activ în exercițiile și antrenamentele flotei.

Avarierea lor înseamnă că Rusia mai are doar trei nave de debarcare din clasa Ropucha în serviciu în cadrul Flotei ruse a Mării Negre, dintr-un total inițial de 13, după scufundarea navei Caesar Kunikov în februarie.

Ucrainenii suspectează că au nimerit o a treia navă în cadrul atacului din 23 martie

În total, 18 rachete au căzut asupra Sevastopolului, iar apărarea aeriană rusă a interceptat 11 dintre ele, potrivit publicației ruse independente Astra, citate de Newsweek.

Într-o declarație actualizată luni, agenția de informații militare a Kievului a transmis că a atacat una dintre șantierele rusești de reparații navale din Sevastopol, unde Yamal era ancorată. 

„Putem confirma că ambele nave de debarcare au fost avariate", a declarat căpitanul Dmitro Pletenciuk,  purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, potrivit presei ucrainene. „Una dintre ele a plecat imediat la reparații".

Este posibil ca o a treia navă să fi fost nimerită, a spus Pletenciuk, explicând că armata ucraineană verifică dacă nava de recunoaștere rusă Ivan Hurs ar fi putut  fi de asemenea avariată în atacul sâmbătă. Este „probabil” ca și această navă să fi fost atinsă, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Radio Europa Liberă/Radio Liberty, susținută de Statele Unite.

Două rachete au lovit nava Ivan Hurs, a relatat Astra, citând surse anonime. Autoritățile ruse din Crimeea au raportat un atac „masiv” cu rachete asupra Sevastopolului în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Potrivit analizei Bild a informațiilor din surse deschise, atacul din noaptea de 23 martie a fost cel mai mare asupra Sevastopolului de la începutul războiului, depășind ca amploare operațiunea din septembrie, când armata ucraineană a lovit cartierul general al Flotei Mării Negre, scrie canalul belarus Nexta.

Potrivit publicației germane au fost folosite cel puțin cinci rachete de croazieră occidentale Storm Shadow și Scalp. Cel puțin două dintre ele au lovit antene mari de satelit, sisteme radar și clădiri administrative. O singură rachetă ar fi fost interceptată.

Bild a publicat și un infografic al navele distruse (roșu), respectiv avariate (galben) ale Flotei ruse a Mării Negre.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite