Sfatul șefilor armatei britanice pentru Ucraina: „Putin trebuie să știe că pierde Crimeea, că pierde Marea Neagră“

0
Publicat:

În timpul unei vizite în Ucraina, ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, și comandantul armatei britanice, Tony Radakin, au oferit sfaturi conducerii politice și comandanților militari cu privire la strategia în războiul împotriva Federației Ruse, scrie Sunday Times.

Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps Foto EPA EFE
Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps Foto EPA EFE

Shapps și Radakin s-au întâlnit cu președintele Vladimir Zelenski cu ministrul apărării Rustem Umerov și cu noul comandant șef Aleksander Sîrski.

Publicația notează că Radakin era îngrijorat de faptul că Sîrski ar putea deveni prea fixat pe luptele terestre, în timp ce comandantul britanic timp de doi ani a încercat să modeleze strategia Ucrainei în conformitate cu doctrina militară occidentală și cu nevoia de a ataca pe uscat, din aer și pe mare.

În special, Radakin participă activ la formarea noii marine ucrainene conform standardelor NATO. El a sfătuit Kievul să se orienteze către o flotă în stil iranian de nave și drone mai ușoare, mai manevrabile, capabile să descurajeze Rusia în Marea Neagră și să protejeze căile maritime vitale pentru exporturile ucrainene.

Publicația afirmă că, în timpul unei întâlniri la Palatul Mariinski, Shapps și Radakin au sfătuit ca planurile de a ataca linia frontului ar trebui abandonate, dar în schimb să mențină linia pe fronturile de nord și de est și, dacă este necesar, să se retragă în poziții mai bune.

Oficialii britanici speră că acest lucru le va permite ucrainenilor să-și concentreze eforturile asupra Mării Negre și Crimeei, unde rachetele occidentale cu rază lungă de acțiune au efectuat lovituri semnificative în ultimele șase luni.

Potrivit interlocutorilor publicației, Zelenski a fost foarte interesat și într-o dispoziție bună. De asemenea, el s-a dovedit a fi deschis propunerilor britanice, scrie publicația.

Sunday Times notează că, recent, Ucraina a reușit să obțină rezultate semnificative împotriva flotei ruse de la Marea Neagră, distrugând o serie de nave . Dacă Rusia a dominat cândva Marea Neagră, acum influența ei a slăbit. Ministerul britanic al Apărării consideră că, pentru prima dată de la războiul Crimeei, Rusia nu poate opera liber în regiunea Mării Negre.

Surse spun că Radakin este, de asemenea, convins că atacurile asupra Crimeei și asupra flotei ruse dețin cheia succesului Ucrainei în 2024 și că atacurile asupra Crimeei și distrugerea navelor de război rusești, în special a submarinelor, ating centrul „mentalității ruse”.

„Cred că este extrem de important ca Putin să știe că pierde Crimeea, că pierde Marea Neagră. De aproape 200 de ani, Flota Mării Negre a avut ocazia să desfășoare exerciții în Marea Neagră. Acum nu există o singură navă de război în Marea Neagră. Acest lucru ne dă o idee despre amploarea succesului ucrainean în Crimeea”, a spus Shapps.

Ministrul britanic al apărării Grant Shapps a fost forțat să-și anuleze vizita la Odesa după un avertisment din partea serviciilor de informații despre o amenințare reală cu rachete din partea Federației Ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite