Atac furibund al rușilor asupra oraşului natal al lui Zelenski. Nouă morţi şi 29 de răniţi, printre care cinci copii

0
Publicat:

Miercuri, Rusia a lansat un atac furibund cu rachete şi drone asupra Ucrainei, chiar înaintea summitului G7 care se desfăşoară la Bari, în Italia. Printre ţinte, chiar Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Bilanţ tragic în oraşul natal al preşedintelui Zelensky. Foto arhivă
Bilanţ tragic în oraşul natal al preşedintelui Zelensky. Foto arhivă

Oleksandr Vilkul, şeful Consiliului de Apărare din Krivoi Rog, a declarat că forţele ruseşti au lansat o rachetă Iskander-M asupra oraşului, conform agenţiei de presă Unian, citată de Agerpres. Bilanţul este unul tragic: nouă morţi şi 29 de răniţi, printre care şi cinci copii.

„Operaţiunile de salvare au fost finalizate. Nouă persoane au murit, iar alte 29 sunt rănite. Printre cei răniţi sunt şi cinci copii”, a scris pe Telegram ministrul ucrainean de interne Igor Klimenko.

Volodimir Zelenski a distribuit, la rândul său, o înregistrare video făcută de echipele de salvare la locul tragediei, în care se vede cum acestea continuă să caute supravieţuitori printre dărâmăturile încă fumegânde ale unei clădiri. El a calificat atacut drept „teroare” şi şi-a reînnoit apelul către aliaţii occidentali ai Ucrainei de a-i livra noi sisteme de apărare antiaeriană, pentru a putea contracara atacurile ruseşti.

„Sistemele moderne de apărare antiaeriană pot asigura o protecţie maximă persoanelor, oraşelor şi poziţiilor noastre. Avem nevoie de cât mai mult posibile de astfel de sisteme”, a adăugat el.

De altfel, Zelenski a insistat asupra acestei cereri şi marţi, în cursul vizitei sale la Berlin, unde cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania va trimite mai multe sisteme de apărare aeriană, inclusiv un al treilea sistem Patriot, și rachete pentru a ajuta Kievul.

Ucraina a fost vizată în noaptea de marţi spre miercuri de un nou baraj de rachete şi drone ruseşti care au luat ca ţintă în special capitala Kiev, aproape toate fiind interceptate de apărarea antiaeriană, potrivit autorităţilor.

Cel mai recent atac asupra Ucrainei a venit în contextul în care la Bari se desfăşoară summitul G7, la care participă şi preşedintele american Joe Biden, care tocmai a declarat că a extins sancţiunile asupra Rusiei şi la doar câteva zile după ce primarul din Harkov, Ihor Terejov, a declarat că situația din regiune este „mai calmă” de când armata ucraineană, după ce a primit acordul mai multor state aliate să folosească armele occidentale asupra ţintelor de pe teritoriul Rusiei, a reuşit să distrugă mai multe lansatoare de rachete ruseşti.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite