12 morți și 43 de răniți în urma unui atac rusesc asupra unui hipermarket din Harkov VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Douăsprezece persoane au fost ucise și 43 rănite în urma unei lovituri rusești din 25 mai asupra unui hipermarket de materiale de construcții din Harkov, a anunțat biroul procurorului regional.

Atac rusesc la Harkov FOTO: Captură video
Atac rusesc la Harkov FOTO: Captură video

Zece dintre cadavre rămân neidentificate, a declarat biroul procurorului în dimineața zilei de 26 mai.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul Oleg Sinegubov a declarat că două bombe rusești teleghidate au lovit clădirea, ucigând două persoane și provocând un incendiu de 15.000 de metri pătrați, scrie kyivindependent.com.

„Rusia a lovit în mod deliberat un obiect civil în mijlocul weekendului”, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klimenko.

Potrivit unei postări pe rețelele de socializare a președintelui Volodimir Zelenski, este posibil ca peste 200 de persoane să se fi aflat în interiorul hipermarketului în momentul atacului.

La doar câteva ore după atacul asupra hipermarketului, forțele ruse au lansat un al doilea atac asupra centrului orașului Harkov, rănind cel puțin 25 de persoane.

Rusia a lansat o nouă ofensivă la 10 mai în nordul regiunii Harkov, cu 30.000 de soldați.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, forțele Moscovei au reușit să avanseze până la 10 kilometri în regiune, dar au fost oprite de prima linie de apărare.

Forțele rusești efectuează în mod regulat bombardamente terestre și atacuri aeriene împotriva centrelor de populație din regiunea Harkov. Autoritățile locale ucrainene au raportat, de asemenea, cazuri de execuții ale civililor de către trupele rusești.

Zelenski: „Încă un exemplu al nebuniei ruşilor”

În discursul său nocturn, Volodimir Zelenski a denunţat atacul ca „încă un exemplu al nebuniei ruşilor. Nu este un alt mod de a-l descrie”. „Când le-am spus liderilor mondiali că Ucraina are nevoie de apărare anti-aeriană suficientă, când spunem că avem nevoie cu adevărat de măsuri decisive pentru a putea să ne apărăm poporul, aşa încât teroriştii ruşi să nu se poată apropia măcar de graniţă, vorbim despre a nu permite ca atacuri precum acesta să aibă loc”, a afirmat el.

Ulterior, Zelenski a scris, pe Telegram, că sirenele anti-aeriene au sunat la Harkov de peste 12 ore şi că 200 de salvatori şi 400 de poliţişti se aflau la locurile atacurilor.

 Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat, pe reţeaua X, atacul asupra magazinului ca „inacceptabil”. În ultima săptămână s-a observat o creştere a atacurilor asupra oraşului, după ce trupele ruseşti au năvălit peste graniţă, deschizând un nou front la nord de oraş.

Rusia a bombardat Harkovul, care se află la circa 30 de kilometri de graniţă, pe tot parcursul războiului, ajungând la periferii într-o încercare nereuşită de a-l cuceri, în 2022. Moscova neagă că ar ţinti în mod deliberat civili, dar mii de oameni au fost ucişi şi răniţi în timpul invaziei sale în Ucraina, care durează de 27 de luni.

Peste graniţă, în regiunea Belgorod din Rusia, guvernatorul regional a afirmat că patru localnici au murit, sâmbătă, în atacuri ucrainene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite