Ascensiune a extremei drepte în Portugalia. Cine este André Ventura, liderul Partidului Chega (Destul!)

0
Publicat:

André Ventura este un fost comentator sportiv și liderul charismatic al partidului de extremă dreaptă Chega din Portugalia, fondat în urmă cu cinci ani.

André Ventura, liderul partidului Chega din Portugalia
André Ventura, liderul partidului Chega din Portugalia FOTO Wikipedia

În ciuda criticilor și avertismentelor din partea adversarilor politici, Ventura a devenit figura centrală pentru alegătorii portughezi nemulțumiți, care caută o schimbare în cadrul sistemului politic bipartid, scrie The Guardian.

Tânărul politician, în vârstă de 41 de ani, este considerat campionul unui electorat obosit de sistemul bipartid tradițional, luptătorul împotriva corupției și singurul politician dispus să spună lucrurilor pe nume, strigând "Chega!" ("Destul!").

Într-un discurs recent susținut în localitatea Mouçós, din Portugalia, Ventura a criticat taxele de drum, infractorii sexuali, pedofilii, nepotismul politic, numind platforma electorală de dreapta a Alianței Democrate "un bordel spaniol", și a anunțat audiența că partidul său este "ultima speranță" a țării.

Nu a atacat, în schimb, populația romă a Portugaliei, așa cum făcuse în trecut, descrisă de el ca având "o problemă cronică de dependență de beneficii, delincvență și violență".

De asemenea, nu a abordat problema imigrației, care este un subiect important pentru mulți susținători Chega.

Ventura s-a concentrat, în schimb, asupra posibilei avansări a partidului său. "Niciodată în istoria Portugaliei nu a existat o șansă mai mare de a răsturna sistemul bipartid care ne-a omorât în ultimii 50 de ani", a spus el. "Nu am fost niciodată atât de aproape."

Folosind nemulțumirea politică și teama de corupție, Ventura a reușit să atragă atenția publicului. Problemele cu Partidul Socialist (PS), care a condus țara în ultimii opt ani, a fost accentuată de criza locuințelor din Portugalia, serviciile publice slabe, salariile mici și o serie de scandaluri de corupție.

Guvernul socialist acuzat de ilegalități a demisionat

Alegerile anticipate au fost declanșate de căderea guvernului socialist condus de António Costa, care a demisionat în noiembrie anul trecut, în urma unei anchete privind presupuse ilegalități în gestionarea proiectelor mari de investiții verzi.

Cu toate că Ventura a fost cândva o figură în ascensiune în Partidul Social Democrat (PSD), până să părăsească formațiunea pentru a înființa Chega, acum încearcă să-i prezinte pe foștii săi colegi ca parte a unei probleme vechi pe care doar el o poate rezolva.

André Azevedo Alves, profesor de științe politice la Universitatea Catolică din Portugalia și la Universitatea St. Mary's din Londra, atribuie ascensiunii continue a Chega - partidul a obținut 1,3% în alegerile din 2019 și 7,2% în 2022 - capacității sale de a se adapta stării de spirit predominante.

În timp ce imigrația poate fi o preocupare "pentru o parte semnificativă a alegătorilor care s-ar alinia cu Chega", a adăugat Azevedo Alves, locuințele, serviciile publice și salariile rămân problemele cheie în alegeri – de unde și eforturile lui Ventura de a critica cele două mari partide pentru eșecul lor de a îmbunătăți viața portughezului obișnuit.

Un alt factor important în ascensiunea Chega, spune Azevedo Alves, este chiar Ventura însuși.

Chega are șanse să ajungă la guvernare

Ventura este considerat abil, plauzibil - și pragmatic în loc să fie adânc ideologic. "El știe cum să-și ajusteze discursul pentru a atrage diferite grupuri de votanți", a spus Azevedo Alves.

"Personal, nu cred că este foarte ideologic - și cred că acesta este și un aspect important când îl compari cu alți lideri de extremă dreaptă din Europa."

Această flexibilitate ar putea fi unul dintre factorii care contribuie la creșterea Chega. În timp ce alegătorul tipic Chega la ultimele alegeri era predominant bărbat și avea între 35 și 50 de ani, lucrurile se schimbă, în special printre tineri.

Cel mai recunoscut membru Chega, după Ventura, este o deputată în vârstă de 25 de ani și autodeclarată anti-feministă, numită Rita Matias, care a fost, de asemenea, primită cu entuziasm la Mouçós.

Sondajele sugerează că eforturile partidului pe rețelele sociale au avut succes: conform sondajelor, Chega este acum cel mai popular partid printre portughezii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani.

Deși liderul PSD, Luís Montenegro, a exclus categoric orice înțelegere cu partidul de extremă dreaptă, respingând viziunile lui Ventura ca fiind "xenofobe, rasiste, populiste și excesiv demagogice", Chega este încrezătoare în faptul că poate juca un rol major în instalarea următorului guvern din Portugalia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite