Portugalia: acord pentru continuitatea actualului guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul portughez nu a dat detalii, precizâd că mai au loc discuţii FOTO The Guardian
Premierul portughez nu a dat detalii, precizâd că mai au loc discuţii FOTO The Guardian

Premierul portughez Pedro Passos Coelho a anunţat joi găsirea „unei formule” care asigură continuarea coaliţiei de centru-dreapta aflată la putere. Aceasta a fost destabilizată de o gravă criză politică, care a suscitat îngrijorarea pieţelor şi a partenerilor europeni ai acestei ţări aflate sub asistenţă fianciară.

A fost găsită o formulă care să permită asigurarea stabilităţii guvernului”, a declarat Pedro Passos Coelho, citat de France Presse.

Premierul nu a dat detalii cu privire la „formula” respectivă, precizând că încă mai au loc discuţii pentru a se stabili conţinutul. Pentru a ajunge la acest acord, Passos Coelho a purtat începând de miercuri seară negocieri intense cu Paulo Portas, a cărui demisie din funcţia de ministru de externe a periclitat supravieţuirea coaliţiei de centru-dreapta, aflată la putere din iunie 2011.

Portas este, de asemenea, liderul micii grupări conservatoare CDS-PP, partener al Partidului Social-Democrat al premierului, iar sprijinul său este indispensabil pentru ca actuala coaliţie să îşi păstreze majoritatea în legislativul de la Lisabona. Demisia lui Portas „ţine de o decizie personală şi nu pune cu nimic la îndoială sprijinul CDS-PP pentru guvern”, a afirmat Passos Coelho.

Va trebui să găsim un mijloc de a asigura sprjinul politic pentru CDS în guvern pentru a garanta stabilitatea acestuia”, a explicat el, adăugând: „trebuie să transmit acestei ţări că voi face totul pentru a întruni condiţiile necesare astfel încât guvernul să îşi continue munca”.

Portugalia a obţinut în mai 2011 un plan de salvare în valoare de 78 de miliarde de euro în schimbul unui program de austeritate şi reforme, a căror rigoare extremă a fost criticată de Portas. Demisia acestuia a survenit marţi, la 24 de ore după cea a principalului arhitect al măsurilor de austeritate, ministrul de finanţe Vitor Gaspar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite