Armata ucraineană: Lupta pentru Severodoneţk nu s-a încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia (Arhivă)
FOTO Profimedia (Arhivă)

Armata ucraineană a afirmat vineri că a izbutit să-şi păstreze poziţiile la Severodoneţk, oraş strategic important situat în estul Ucrainei, în regiunea Lugansk, în cursul nopţii, informează dpa, preluat de Agerpres.

„Luptele continuă în centrul oraşului Severodoneţk" , a menţionat Statul Major al forţelor armate ucrainene în raportul său zilnic asupra desfăşurării situaţiei de pe front, spunând că armata rusă atacă continuu poziţiile ucrainene din oraş, precum şi în suburbiile acestuia Borivsk şi Ustinovka şi în oraşul Lisiceansk de peste râul Siverski Doneţ. 

Armata Roşie continuă să tragă asupra poziţiilor ucrainene şi a infrastructurii civile, iar avioanele de asalt au lansat bombardamente aeriene la Severodoneţk. 

De asemenea, înaltul comandament ucrainean menţionează atacuri aeriene asupra localităţii Mirna Dolina şi încercări fără succes de a lua cu asalt localităţile vecine Metiolkina şi Bilohorivka. 

Tentativele trupelor ruse de a separa Severodoneţk de liniile de alimentare din vest prin bombardarea zonei din jurul Bahmut nu au avut succes, conform raportului ucrainean. 

În zona din jurul Sloviansk, Armata Roşie se pare că înregistrează progrese, însă într-un ritm lent. În acelaşi timp, forţele ruse au iniţiat încercări de a-l lua cu asalt dinspre localitatea Liman, afirmă comandamentul superior ucrainean, adăugând că atacurile ruseşti dinspre nord au fost respinse, determinând pierderi grele în rândul oponentului. 

Aceste informaţii nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă, punctează dpa. 

Totodată, Statul Major general al armatei ucrainene menţionează faptul că trupele ruse au suferit „pierderi importante” în oraşul Popasna, situat în sud-estul Ucrainei, conform EFE. 

Aceste pierderi reprezintă cel puţin 50% din efectivele ruse care luptă în acest oraş din regiunea Lugansk, conform raportului militar publicat pe Facebook. 

Kievul punctează, printre altele, că ameninţarea cu ofensivele cu rachete de pe teritoriul belarus continuă şi că agresorii îşi păstrează ofensiva ajutaţi de artilerie în regiunea Doneţk. 

În această zonă, în direcţia oraşului Liman, armata rusă a deschis focul asupra infrastructurii civile din apropierea unor localităţi precum Iarovo, Şurovo, Starâi Karavan şi Raigorodok. 

În plus, în raportul comandamentului ucrainean este menţionat faptul că, trupele ruse au moralul scăzut din pricina amânării constante a rotaţiei lor, ceea ce i-a determinat pe mulţi militari ruşi să refuze să participe la ostilităţi. 

În ultimele 24 de ore, forţele ucrainene au respins cinci atacuri inamice în direcţiile Doneţk şi Lugansk, nimicind cinci tancuri ruseşti, trei sisteme de artilerie şi două vehicule blindate de luptă. Unităţile ucrainene de apărare aeriană au doborât trei drone. 

Pe de altă parte, Ministerul britanic al Apărării accentuează că în cea de-a 100-a zi a războiului din Ucraina, Rusia nu şi-a îndeplinit ţelurile iniţiale de a prelua controlul asupra Kievului şi a centrelor guvernamentale ucrainene, însă înregistrează un succes tactic în Donbas, conform Reuters. 

„Spre deosebire de planul iniţial al Rusiei, niciunul dintre obiectivele sale strategice nu a fost atins", observă ministerul britanic într-un buletin la zi cu privire la evoluţiile de pe frontul ucrainean, în baza informaţiilor serviciilor sale secrete. 

Însă Rusia a înregistrat un succes tactic în regiunea Donbas, situat în est, unde controlează peste 90% din regiunea Lugansk, potrivit acestui buletin publicat pe Twitter. 

Moscova este pe cale de a prelua controlul asupra întregii regiuni Lugansk, care împreună cu Doneţkul sunt două elemente ale zonei carbonifere Donbas, în estul Ucrainei, potrivit Ministerului britanic al Apărării. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite