Activista Ilaria Salis, condamnată pentru "terorism”, a primit arest la domiciliu în Budapesta şi candidează la Parlamentul European

0
Publicat:

După ce la prima înfăţişare a fost adusă cu lanţuri la mâini şi picioare şi acuzată de terorism, o italiancă reţinută în Ungaria a primit recent arest la domiciliu în Budapesta, de unde îşi va face campanie electorală pentru Parlamentul European, informează Corriere della Sera.

Ilaria Salis, la prima înfăţişare la un tribunal din Budapesta, foto captură video
Ilaria Salis, la prima înfăţişare la un tribunal din Budapesta, foto captură video

Ilariei Salis, profesoara de 39 de ani, din Italia, care a fost arestată la Budapesta pentru „atac planificat” asupra unor „oameni nevinovaţi”, ca membră a unei grupări radicale care militează împotriva neonazismului, i-a fost recent admis recursul şi a primit arest la domiciliu în Budapesta. Asta după ce va plăti o cauțiune de 40.000 de euro.

Un tribunal din Ungaria a stabilit că profesoara va putea părăsi închisoarea și va putea fi plasată în arest la domiciliu la Budapesta, cu o brățară electronică. Măsura va deveni executorie de îndată ce va fi achitată cauțiunea. Aceasta a fost, într-un fel, o decizie surpriză, venită în momentul în care însăși activista deținută și familia ei aveau foarte puține speranțe.

Cazul activistei din Italia a declanşat tensiuni diplomatice

În martie, cazul ei a declanşat chiar tensiuni la nivel diplomatic, în cadrul unei întâlniri între ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, şi omologul său italian, Antonio Tajani, care şi-au adresat acuze dure.

Ministrul ungar Peter Szijjarto s-a arătat atunci, în primul rând, suprins de faptul că oficiali din Italia încearcă să influenţeze procesul din ţara sa. Apoi, într-o postare pe Twitter, el şi-a făcut cunoscut punctul de vedere, extrem de dur.

„Această doamnă, prezentată ca o martiră în Italia, a venit în Ungaria cu un plan clar de a ataca oameni nevinovați pe străzi, ca parte a unei organizații radicale de stânga”. Crima lui Salis, a continuat Szijjarto, „nu a fost comisă dintr-un capriciu, ci a fost un act bine gândit și planificat. Aproape că au ucis oameni în Ungaria”. „Această doamnă va primi pedeapsa pe care o merită în Ungaria, pentru că nimeni, nicio grupare de extremă stângă nu ar trebui să considere Ungaria ca pe un ring de box unde poate veni și plănui să ucidă pe cineva”, şi-a punctat ministrul ungar poziţia în acest caz.

La rândul său, premierul AntonioTajani i-a replicat atunci oficialului ungar că guvernul italian nu intervine în judecarea procesului, dar cere şi, dacă este necesar, va continua să facă presiuni în acest sens, respectarea condiţiilor de detenţie.

„Guvernul italian acţionează fără nicio dorință de a interveni, ci cu intenția clară de a face presiuni pentru a verifica dacă în Ungaria condițiile de detenție respectă reglementările europene, care cer protecția drepturilor omului. Și aceasta este ceea ce guvernul italian va continua să facă în acest caz, ca și în alte cazuri similare” - a precizat Antonio Tajani.

Avocatul Ilariei Salis ceruse şi la audiere din 28 martie arest la domiciliu pentru clienta sa. Refuzul de atunci a fost motivat de gravitatea presupuselor infracțiuni, şi anume rănirea cu pericol de moarte a doi militanți care au participat la manifestațiile neonaziste din februarie 2023 de la Budapesta și participarea la o asociație criminală care avea ca scop acest tip de agresiune.

Imediat, avocații au depus un recurs, iar după aproape două luni - care au coincis cu expirarea ordinului de arestare preventivă la 8 mai, care ar fi trebuit reînnoit - judecătorii de la a doua instanță l-au acceptat.

Candidează la Parlamentul European

Între timp, Ilaria Salis și-a depus candidatura pentru Parlamentul European în circumscripția electorală din nord-vestul Italiei din partea Alianței Verde-Stânga, iar acum va putea face campanie din locul în care își va executa arestul la domiciliu. Și va putea probabil să voteze, așa cum se pare că i s-a interzis inițial, când ofițerii de penitenciare din închisoarea Gyoroskocsiutca din Budapesta i-au spus că votul nu este prevăzut pentru străini.

De asemenea, din arest la domiciliu, Ilaria Salis își va putea organiza mai bine apărarea în cadrul procesului, a cărui următoare audiere va avea loc vineri, 24 mai, odată cu audierea primilor martori împotriva sa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite