Profesoară din Milano, adusă în lanțuri la un tribunal din Budapesta. Italia, revoltată de tratamentul „degradant” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia a protestat, marți, în cazul unei femei italiene, care a fost adusă în fața unui tribunal de la Budapesta, în lanțuri și cătușe. Ea este acuzată de participare la un atac antifascist asupra militanților de extremă dreapta, notează Reuters.

Ilaria Salis, profesoara din Milano, adusă în lanțuri la tribunal în Ungaria FOTO Profimedia
Ilaria Salis, profesoara din Milano, adusă în lanțuri la tribunal în Ungaria FOTO Profimedia

Imaginile cu Ilaria Salis, în vârstă de 39 de ani, adusă în instanță, în decursul zilei de luni, cu picioarele și mâinile legate și cu un lanț în jurul taliei, au făcut vâlvă în Italia, determinând opoziția să îndemne guvernul de dreapta al Romei să ia măsuri pentru a o ajuta.

Tratament „degradant și umilitor”

Cazul este dificil din punct de vedere politic, pentru premierul Giorgia Meloni, deoarece ea și vicepremierul Matteo Salvini au legături strânse cu premierul naționalist ungar, Viktor Orban.

Meloni, care urmează să se întâlnească joi cu Orban, la un summit al UE, a ridicat problema într-un apel telefonic cu acesta, „în deplin respect pentru independența și autonomia justiției maghiare”, a spus biroul ei.

Anterior, însărcinatul cu afaceri ungar a fost convocat la Ministerul de Externe de la Roma, în timp ce ministrul italian de externe Antonio Tajani a declarat în Parlament că Salis a avut parte de un tratament „degradant și umilitor”.

El a cerut respectarea drepturilor ei în conformitate cu standardele europene și „civilizația noastră judiciară”.

Ilaria Salis, o profesoară de la o școală elementară din apropiere de Milano, este acuzată că a participat la un atac grav asupra a doi militanți de extremă dreapta de către un grup de activiști antifasciști la Budapesta, în februarie anul trecut. Ea a pledat nevinovată, luni.

Procurorii cer o pedeapsă de 11 ani de închisoare. Cazul urmează să fie judecat pe 24 mai.

„Minciunile” din media

Tajani le-a spus parlamentarilor că Italia încearcă să obțină acces la probele din dosar, inclusiv la înregistrări video, și speră la un proces corect și rapid, adăugând că ambasadorul italian la Budapesta s-a întâlnit cu ministrul ungar al justiției.

Anterior, Tajani a declarat la postul public de radio RAI că Italia va încerca să obțină ca Salis, care este încarcerată de aproape un an, să fie mutată în arest la domiciliu, ca un prim pas. Serviciul penitenciarelor din Ungaria a catalogat „acuzațiile presei”, potrivit cărora drepturile lui Salis ar fi fost încălcate în timpul detenției, ca fiind „minciuni” și a afirmat că închisorile din țară au standarde adecvate de igienă și hrană.

Tatăl italiencei a declarat presei italiene că aceasta a fost maltratată. El a susținut, de exemplu, că fiicei sale nu i s-au oferit haine de schimb, hârtie igienică, săpun și tampoane igienice timp de cel puțin o săptămână după ce a fost arestată.

O petiție online care solicită repatrierea lui Salis a strâns aproape 94.000 de semnături până marți seară.

Opoziția îi cere lui Meloni „să pună capăt acestei rușini”.

„Giorgia Meloni, nu ne interesează că Orban îți este un prieten drag”, a scris fostul premier Giuseppe Conte, pe rețeaua de socializare X.

„Prietenii și aliații politici vin după italieni, după drepturile și demnitatea lor. Este timpul să punem capăt acestei rușini, acum”, a adăugat Conte, care conduce Mișcarea Cinci Stele, aflată în opoziție.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite