Tensiuni diplomatice între ministrul de Externe al Ungariei şi omologul său italian în cazul italiencei arestate la Budapesta

0
Publicat:

În timpul unei întâlniri oficiale, la Roma, între ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, şi omologul său italian, Antonio Tajani, s-au făcut declaraţii extrem de dure, informează Corriere della Sera.

Ilaria Salis a fost adusă în lanţuri la tribunalul din Budapesta, foto Profimedia
Ilaria Salis a fost adusă în lanţuri la tribunalul din Budapesta, foto Profimedia

Totul a pornit de la cazul Ilaria Salis, o profesoară de 39 de ani, din Italia, care a fost arestată la Budapesta. Ea este acuzată „atac planificat” asupra unor „oameni nevinovaţi”  ca membră a unei grupări radicale care militează împotriva neonazismului.

„Strângerile de mână și zâmbetele cordiale din fotografiile oficiale făceau să ne gândim la o întâlnire de reconciliere și clarificare. În schimb, în doar câteva ore, întâlnirea de la Roma dintre ministrul ungar de Externe și omologul său italian, vicepremierul Antonio Tajani, a devenit un nou câmp de luptă în cazul Ilaria Salis, profesoara milaneză arestată în Ungaria pentru că este acuzată că a atacat militanți neofasciști” – scriu jurnaliştii de la Corriere della Sera.

Ministrul ungar Peter Szijjarto s-a arătat, în primul rând, suprins de faptul că oficiali din Italia încearcă să influenţeze procesul din ţara sa. Apoi, într-o postare pe Twitter, el şi-a făcut cunoscut punctul de vedere, extrem de dur.

„Această doamnă, prezentată ca o martiră în Italia, a venit în Ungaria cu un plan clar de a ataca oameni nevinovați pe străzi, ca parte a unei organizații radicale de stânga”. Crima lui Salis, a continuat Szijjarto, „nu a fost comisă dintr-un capriciu, ci a fost un act bine gândit și planificat. Aproape că au ucis oameni în Ungaria”. „Această doamnă va primi pedeapsa pe care o merită în Ungaria, pentru că nimeni, nicio grupare de extremă stângă nu ar trebui să considere Ungaria ca pe un ring de box unde poate veni și plănui să ucidă pe cineva”, şi-a punctat ministrul ungar poziţia în acest caz.

Aceste declarații intervin într-un moment în care, pentru Ilaria Salis, exista speranţa de a părăsi închisoarea şi a fi plasată în arest la domiciliu, în Budapesta, la următoarea audiere din 28 martie. Următorul pas ar fi fost un transfer ulterior în Italia, tot în arest la domiciliu, datorită unei convenții-cadru a UE din 2009 care sancționează recunoașterea reciprocă a măsurilor preventive între statele membre ale UE.

Presiuni pentru respectarea condiţiilor de detenţie

Premierul Antonio Tajani, i-a replicat oficialului ungar că guvernul italian nu intervine în judecarea acestui proces, dar cere şi, dacă este necesar, va continua să facă presiuni în acest sens, respectarea condiţiilor de detenţie.

„Guvernul italian acţionează fără nicio dorință de a interveni, ci cu intenția clară de a face presiuni pentru a verifica dacă în Ungaria condițiile de detenție respectă reglementările europene, care cer protecția drepturilor omului. Și aceasta este ceea ce guvernul italian va continua să facă în acest caz, ca și în alte cazuri similare” – a prcizat Antonio Tajani.

De asemenea, oficialul italian a subliniat că este mulțumit de faptul că următoarea audiere a fost devansată pentru 28 martie și că „a înmânat ministrului ungar un nou memorandum detaliat privind condițiile de detenție ale compatrioatei sale, subliniind necesitatea unui proces echitabil și asigurării demnității și drepturilor fundamentale ale doamnei Salis, în cazul căreia Ambasada Italiei la Budapesta este angajată în mod constant”.

Declaraţia ministrului ungar, „cuvinte de o nerușinare fără precedent”

Argumentul apărării, care dorește ca Salis să fie plasată în arest la domiciliu în Italia, se bazează și pe referirea la nerespectarea drepturilor omului în închisorile maghiare.

Reacţia guvernului Italian, care a spus în repetate rânduri că nu este oportun să facă din Salis un caz politic, este considerată insuficientă de opoziție, șefa Comisiei de justiție a partidului PD, Debora Serracchiani, cerând intervenția directă a premierului Giorgia Meloni și a ministrului Justiției Carlo Nordio pe lângă premierul ungar Orban.

Imaginile cu Ilaria Salis, în vârstă de 39 de ani, adusă în instanță, la prima audiere, cu picioarele și mâinile legate și cu un lanț în jurul taliei, au făcut vâlvă în Italia, determinând opoziția să îndemne guvernul de dreapta al Romei să ia măsuri pentru a o ajuta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite