Numărul bolnavilor de HIV/SIDA continuă să crească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

HIV/SIDA continuă să prezinte o problemă de sănătate publică în Republica Moldova, iar numărul cazurilor noi de infectare este în creştere. Viceministrul sănătăţii, Svetlana Cotelea, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Persoanelor Decedate de SIDA, că în pofida tuturor măsurilor şi implicării Ministerului Sănătăţii, continuă să fie înregistrate cazuri noi de HIV/SIDA.

Potrivit ei, acest lucru vorbeşte despre cât de gravă şi greu de dirijat este această maladie, transmite IPN. Pe parcursul anului trecut au fost depistate peste 800 de cazuri noi de infectare, iar în total în ţară au virusul HIV peste 9 mii de persoane. Tratamentul antiretroviral este gratuit, acesta fiind urmat de aproximativ 4 mii de persoane. Viceministrul sănătăţii a subliniat că alocările pentru tratamentul persoanelor cu HIV este în continuă creştere. În anul curent sunt planificate alocări de 22 de milioane de lei pentru activităţile prevăzute în Programul naţional de prevenire şi combatere a infectării cu HIV/SIDA.

Reprezentanţii asociaţiei obşteşti „Iniţiativa pozitivă”, au declarat că, din păcate, în societate încă se mai consideră că oamenii infectaţi cu HIV/SIDA nu sunt ca ceilalţi şi nu trebuie să se afle aproape, să muncească, să trăiască alături de cei care nu sunt infectaţi, iar acest lucru duce la discriminare, care la rândul ei favorizează şi mai mult răspândirea infecţiei.  Aceştia au mai spus că discriminarea se manifestă nu doar prin comportamentul de înjosire şi umilire, dar şi prin indiferenţa faţă de cei bolnavi.

 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite