Unul din şapte europeni purtător al virusului HIV nu ştie că e contaminat. Organizaţia Mondială a Sănătăţii e în alertă. Unde se situează România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infecţia cu HIV-SIDA rămâne o problemă în ţările europene
Infecţia cu HIV-SIDA rămâne o problemă în ţările europene

Potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), în 2015, a fost un record de contaminări care a îngrijorat experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Incidenţa virusului a crescut mai ales în Rusia.

„HIV/SIDA rămâne o problemă gravă de sănătate în Europa. ECDC estimează că faptul că o persoană purtătoare a virusului HIV din şapte nu ştie acest lucru este deosebit de îngrijorător“, a precizat comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, citat într-un comunicat preluat de agerpres.ro.

Proporţia de unu la şapte este referitoare la cele 28 de ţări ale UE, plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

„Cei care nu ştiu că sunt contaminaţi nu pot beneficia de un tratament care le va salva viaţa şi pot continua să transmită altora virusul“, a subliniat comisarul european.

Aproape jumătate din cazurile (47%) din aceste ţări sunt diagnosticate într-un stadiu tardiv al contaminării, a precizat ECDC. Conform centrului, virusul HIV este detectat în medie la circa patru ani după contaminare.

În cele 31 de ţări participante la studiu, raporturile sexuale între bărbaţi şi femei este primul mod de transmitere (42%) şi singurul care continuă să crească în amploare.

Pe întreg continentul european o analiză centralizată a OMS având la bază date din 53 de ţări relevă faptul că anul 2015 a cunoscut un nou record de contaminări, 153.407, faţă de 142.000 în anul precedent.

Rusia, unde SIDA rămâne în mare parte un subiect tabu, concentrează de una singură aproape două treimi din aceste cazuri nou depistate, respectiv 64%. Aproape 80% din cazuri au fost înregistrate în regiunea de est, 3% în cea de centru (din care face parte şi România în acest studiu) şi 18% în regiunea de vest.

Relaţiile heterosexuale, principala cale de transmitere

Particularitatea în Rusia este că relaţiile heterosexuale sunt primul mod de contaminare, scrie AFP. Situaţia este valabilă şi în cazul României, care este depăşită doar de Albania în regiunea de centru în ceea ce priveşte proporţia cazurilor în care virusul a fost transmis prin relaţii heterosexuale — aproape 80% în Albania faţă de peste 60% în România.

În alte ţări din aceeaşi regiune, relevă raportul ECDC, cea mai mare proporţie a cazurilor de contaminare este rezultatul relaţiilor sexuale între bărbaţi, în acest caz primele locuri fiind ocupate de Croaţia, Macedonia şi Cehia (peste 80% din cazuri).

În ceea ce priveşte cazurile noi depistate, în regiunea de centru au fost identificate 5.297 de cazuri noi, ceea ce înseamnă o rată a contaminării de 2,8 la suta de mii de locuitori. Totuşi, România, cu o rată de contaminare de 3,8 în 2015, se afla pe locul doi în regiune după Cipru (9,4), dar înaintea Albaniei (3,3), Bulgariei (3,1) şi Muntenegrului (3,1). La polul opus se situează în regiune Slovacia (1,6) şi Macedonia (1,2).

Cei mai susceptibili la contaminarea cu virusul HIV au fost în regiunea centru cei cu vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani (33% din cazuri) şi apoi cei din categoria de vârstă 15-24 de ani (15%).

În ceea ce priveşte regiunea de est, OMS îşi exprimă îngrijorarea în privinţa ratelor de contaminare ridicate din fostele republici sovietice: Ucraina, Belarus, Estonia, Republica Moldova, Letonia şi Georgia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite