12 țări obțin locuri suplimentare la alegerile europarlamentare. Cu cât va crește numărul deputaților

0
Publicat:

Schimbările demografice din statele membre UE aduc o schimbare importantă la alegerile europarlamentare, de anul viitor. 12 țări urmează să obțină locuri suplimentare, potrivit unui anunț făcut vineri de Consiliul European.

12 țări vor avea mai mulți deputați în Parlamentul European FOTO Profimedia
12 țări vor avea mai mulți deputați în Parlamentul European FOTO Profimedia

Țările care obțin locuri suplimentare în Parlamentul European

Este vorba despre o creștere cu 15 locuri, care reflectă „schimbările demografice din statele membre”, potrivit unui comunicat de presă, transmis de AFP. Astfel, numărul deputaţilor europeni va creşte de la 705 la 720, după alegerile europene programate pentru iunie 2024.

Franţei i se alocă două locuri (ajungând la un total de 81 de europarlamentari), la fel Spaniei (61 în total) şi Ţărilor de Jos (31).

Nouă ţări câştigă un loc. Este vorba de Austria (20), Danemarca (15), Belgia (22), Polonia (53), Finlanda (15), Slovacia (15), Irlanda (14), Slovenia (9) şi Letonia (9).

Consiliul European, reprezentând liderii celor 27 de state membre, susţine că această decizie este „neutră din punct de vedere bugetar”, adică nu duce la o creştere a bugetului Uniunii.

Numărul deputaţilor este revizuit înainte de fiecare scrutin european. Tratatul de la Lisabona prevede maximum 751 de oficiali aleşi (inclusiv preşedintele), nu mai puţin de şase oficiali aleşi pentru fiecare ţară şi nu mai mult de 96.

Germania, cea mai populată ţară din UE, are 96 de europarlamentari.

Numărul a scăzut, odată cu plecarea britanicilor

La 1 februarie 2020, numărul locurilor a scăzut de la 751 la 705, ca urmare a plecării europarlamentarilor britanici după Brexit.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în statele membre în perioada 6-9 iunie 2024. Acestea vor duce la o reînnoire a conducerii instituţiilor europene.

Europarlamentarii sunt aleşi prin vot universal direct pentru un mandat de 5 ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite