Partidele de centru-dreapta se află pe primul loc în opțiunile cetățenilor din Europa

0
0
Publicat:

În iunie anul viitor, sute de milioane de europeni se vor îndrepta spre secțiile de vot pentru a alege noul Parlament European. Rezultatul final ne va spune, în mod clar, o mulțime de lucruri despre peisajul politic din UE, despre sentimentul oamenilor față de răspunsurile oferite de Europa la problemele cu care ei se confruntă, dar și despre direcția pe care cetățenii o vor decide pentru următorii cinci ani.

Parlamentul European FOTO EPA-EFE
Parlamentul European FOTO EPA-EFE

---

Deși ne mai despart câteva luni bune de acel moment, perioadă în care, la Bruxelles și Strasbourg, ne așteaptă o mulțime de dosare pe care trebuie să le finalizăm, proiecțiile celor care realizează sondaje arată că Partidul Popular European Creștin-Democrat, adică dreapta tradițională - grup politic din care face parte și Partidul Național Liberal - se va menține solid pe primul loc în opțiunile votanților, ca de fiecare dată din 1999. Stânga va suferi anumite pierderi, conform sondajelor.

De altfel, în ultimele alegeri care au avut loc în țări precum Grecia, Spania sau Finlanda, această tendință devine tot mai clară. Oamenii aleg partidele de centru-dreapta, creștin-democrate.

Pe de altă parte, trebuie spus și faptul că aceiași analiști constată și o ușoară creștere a partidelor extremiste, în detrimentul socialiștilor și al așa-zișilor verzi - care vor pierde masiv -, dar nu până la nivelul de a putea crea o majoritate în Parlament. Este, însă, o realitate pentru care ideile, de multe ori stridente și prost fundamentate ale celor de stânga, sunt în mod clar responsabile. Atunci când oamenii nu se mai simt reprezentați cu adevărat, unii dintre ei se îndreaptă către extreme.

În același timp însă, oamenii se îndreaptă, într-un număr mult mai mare, către partidele care, vreme decenii, nu și-au trădat identitatea, nu au alergat după fantezii și mode ale momentului, ci au respectat și respectă modul de viață european, tradițiile noastre, istoria noastră și credința noastră comună. Aceste partide se reunesc în cadrul PPE Creștin-Democrat. Acest lucru este, iarăși, un fapt!

Iată așadar, într-o analiză succintă, tabloul politic cel mai probabil al Europei de anul viitor.

---

Însă, mai importantă chiar decât acest tablou, este direcția pe care Uniunea Europeană o va avea în următorii cinci ani.

Consiliul European, adică șefii de stat sau de guvern, vor propune Parlamentului, în funcție de rezultatele votului dat de oameni, viitoarea conducere a UE. Componența noului Parlament European va fi așadar, ca de fiecare dată, extrem de importantă pentru agenda legislativă a Uniunii, adică pentru modul în care Europa răspunde problemelor cu care ne confruntăm împreună.

Nu este totuna dacă o coaliție condusă de un partid de centru-dreapta, conservator și creștin, adică Partidul Popular European, va modela agenda legislativă, sau dacă alte forțe, fără o identitate clară, vor afecta acest proces.

Este un aspect la care vă rog să vă gândiți citind aceste rânduri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite