Jocuri de culise. Mizele organizării Congresului PPE din 2024 la București

0
Publicat:

Liberalii vor să scoată din amorțire atât aleșii din teritoriu, dar și electoratul lor, prin aducerea înainte de alegerile europarlamentare a celor mai importanți oameni la nivel european la București.

Întâlnire a reprezentanților PPE FOTO Facebook Siegfried Mureșan
Întâlnire a reprezentanților PPE FOTO Facebook Siegfried Mureșan

PNL este deja cu gândul la alegerile din 2024, primele fiind cele europarlamentare, de la începutul lunii iunie. Așa că a mutat primul și a reușit să obțină organizarea unui eveniment, înainte de aceste alegeri, unde vor fi prezente cele mai importante numele la nivel europan. Mai precis, vor participa toți șefii de state și de guverne și președinții de partide din partea PPE, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și toți comisarii europeni care fac parte din familia PPE.

Potrivit informațiilor „Adevărul” PNL încearcă să dea un imbold aleșilor și electoratului prin organizarea acestui mare eveniment la început de 2024, care să le arate celor din teritoriu că liberalii sunt încă o voce importantă, deși scorurile din sondaje arată că nu mai prin procente cu 2 în față. Surse de la vârful PSD susțin pentru „Adevărul” că este și test de organizare internă, care să îi pregătească pentru campanie și primele rânduri de alegeri. De altfel, nu ar pentru prima dată când PNL reușește să organizeze un Congres în preajma europarlamentarelor.

A mai făcut asta și în 2019, când cu câteva luni înainte de europarlamentare a fost Congres PPE, dar la un nivel mai mic. Surse din formațiune au precizat că principalul om care a negociat pentru venirea liderilor PPE la București a fost Siegfried Mureșan. Mureșan e unul din cei mai influenți liberali, fiind și anul acesta raportorul Parlamentului European pentru bugetul UE de anul viitor. E deja a doua oară în decurs de câțiva ani.

Miza oficială a evenimentului

Sunt convins că decizia Partidului Popular European - cea mai mare familie politică din Europa - de a organiza congresul dinaintea alegerilor europarlamentare la București este bună pentru Partidul Național Liberal și este bună pentru România. Va reprezenta o oportunitate pentru toți românii de a afla cât mai multe lucruri importante despre temele și prioritățile europene, înaintea alegerilor europarlamentare, de la lideri UE de prim rang”, a scris pe pagina sa de Facebook Siegfried Mureșan. 

De altfel, acesta a și punctat faptul că evenimentul „va fi o ocazie foarte bună pentru noi de a fi alături de partenerii noștri din întreaga Uniune Europeană, inclusiv lideri europeni, înaintea tuturor alegerilor care vor avea loc în 2024”.

În lunile următoare va începe și în PNL marea luptă pentru găsirea unui loc eligibil pentru alegerile europarlamentare din 2024, mai ales că în discuțiile interne opinia generală e că vor avea mai puțin euroaleși față de 2019, fiind luată în calcul inclusiv varianta înjumătățirii mandatelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite