Companiile occidentale, pregătite în caz de război. Pot dezactiva de la distanță utilajele care produc cipuri, dacă armata chineză invadează Taiwanul

0
Publicat:

Companiile din Taiwan se pregătesc pentru ce e mai rău. Compania olandeză ASML şi gigantul taiwanez de semiconductori TSMC dispun de metode pentru a dezactiva cele mai sofisticate utilaje de fabricat cipuri din lume, în cazul în care China invadează Taiwanul, afirmă surse citate de Bloomberg.

fabrica cipuri microprocesoare foto shutterstock

Două dintre cele mai importante companii producătoare de cipuri din lume pot activa de la distanță un "kill switch" (întrerupător de la distanță) pe cele mai avansate utilaje ale lor de fabricare a cipurilor, în cazul în care China invadează Taiwanul, scrie Bloomberg, citând persoane familiarizate cu acest subiect.

ASML a reasigurat oficialii cu privire la capacitatea sa de a dezactiva de la distanţă utilajele. Olanda a efectuat simulări privind o posibilă invazie pentru a evalua mai bine riscurile, conform surselor Bloomberg. Compania olandeză ASML – cea mai mare companie tehnologică din Europa după valoarea de piață – furnizează mașini avansate fabricilor care produc cipuri. Printre acestea se numără TSMC din Taiwan, care produce, după unele estimări, 90% dintre cele mai avansate cipuri pentru procesoare din lume.

Oprirea de la distanță se aplică liniei de utilaje cu ultraviolete extreme ale companiei olandeze ASML, cunoscute în industrie sub numele de EUV, TSMC fiind cel mai mare client. EUV-urile utilizează undele luminoase de înaltă frecveță pentru a imprima cei mai mici tranzistori de semiconductori existenți, creând cipuri care au utilizări în domeniul Inteligenței Artificiale precum și în aplicații militare, potrivit Bloomberg.

Statele Unite ar distruge fabricile de semiconductori din Taiwan în cazul în care China invadează statul insular

Statele Unite ar distruge fabricile de semiconductori din Taiwan în cazul în care China invadează statul insular pentru a preveni capturarea lor de către Beijing, a afirmat Robert O'Brien, fost consilier pentru securitate națională de la Casa Albă, citat de Business Insider.

O'Brien, care a ocupat una dintre cele mai importante funcții de la Casa Albă între 2019 și 2021, în timpul mandatului fostului președinte republican Donald Trump, a declarat într-un interviu acordat site-ului de știri Semafor că Washingtonul și aliații săi „nu vor permite niciodată ca toate acele fabrici să cadă în mâinile Chinei”.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) este cel mai mare producător de cipuri din lume, având o cotă de piață estimată la 90% în ceea ce privește cipurile necesare procesoarelor avansate. Fabrica din Taiwan produce însă și cipuri folosite de tehnologii extrem de avansate precum cele necesare pentru sistemele de învățare automată (machine learning) și rachete ghidate.

Fostul consilier pentru securitate națională al Statelor Unite a comparat distrugerea acestor fabrici de către Washington cu distrugerea flotei franceze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la ordinele fostului premier britanic Winston Churchill, pentru ca aceasta să nu cadă în mâinile forțelor Axei după capitularea Franței.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite