NYT: declarația comună a miniștrilor de finanțe G7 amenință să agraveze fragmentarea globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit ziarului, eforturile Grupului celor Șapte din ultimii ani de a limita Rusia și China au avut doar un „succes limitat”.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Prevederile declarației comune a miniștrilor de finanțe ale Grupului celor șapte (G7) ar putea crește fragmentarea economiei globale, scrie The New York Times.

Se remarcă faptul că propunerile luate în considerare de șefii Ministerului de Finanțe de a utiliza activele rusești înghețate în Ucraina și planurile de limitare a exportului de produse ieftine din China ar putea consolida diviziunea dintre Occident și economiile Rusiei, Chinei și aliaților acestora, exacerbând astfel fragmentarea globală care îi îngrijorează pe economiști.

Ziarul adaugă că eforturile G-7 din ultimii ani de a limita acțiunile Rusiei și Chinei au avut doar „succes limitat”.

Președintele Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a subliniat în noiembrie 2023 că înghețarea și confiscarea activelor rusești de către Occident vor avea consecințe negative în general pentru dezvoltarea sistemului financiar global. După cum a declarat ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, într-un interviu acordat TASS în ianuarie, Federația Rusă va fi obligată să acționeze simetric dacă țările occidentale decid să-și confiște rezervele. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite