China a anunțat că îşi testează capacitatea militară de „a prelua puterea” în Taiwan

0
Publicat:

După ce manevrele militare în curs de desfăşurare în jurul Taiwanului au fost catalogate iniţial drept un „exerciţiu de pedepsire” pentru „actele separatiste”, China a declarat vineri că ele au ca scop testarea capacităţii sale militare de „a prelua puterea” în insula autonomă, potrivit media de stat, informează Agerpres, citând AFP.

Timp de două zile, China execută manevre militare în jurul Taiwanului, captură video
Timp de două zile, China execută manevre militare în jurul Taiwanului, captură video

Exerciţiile Joint Sword-2024A, care au început joi dimineaţa şi se desfăşoară timp de două zile, testează „capacitatea de a prelua puterea şi loviturile comune, precum şi de a controla teritorii cheie”, a declarat Li Xi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului teatrului de est al armatei chineze.

Manevrele militare au loc la trei zile de la învestirea președintelui William Lai, care a cerut Chinei să înceteze să mai amenințe insula și să accepte existența democrației sale.

Beijingul a catalogat discursul de învestire a noului preşedinte taiwanez Lai Ching-te drept o „afirmare a independenţei Taiwanului” şi l-a ameninţat cu „represalii”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului chinez, „Joint Sword-2024A” este, în acelaţi timp, „o pedeapsă severă pentru actele separatiste ale forţelor din Taiwan şi un avertisment clar împotriva ingerinţei şi provocării forţelor externe”.

La rândul lor, experții militari taiwanezi au declarat că exercițiile de joi au simulat pentru prima dată un atac la scară largă, mai degrabă decât o blocadă economică. Acestea au avut loc în jurul insulei principale și, pentru prima dată, au vizat și insulele Kinmen, Matsu, Wuqiu și Dongyin, controlate de Taipei, care se află în apropierea coastei chineze, potrivit hărților publicate de Armata Populară de Eliberare (APL) a Chinei.

Taiwanul „va apăra valorile libertăţii şi democraţiei”, a reacţionat noul preşedinte taiwanez Lai Ching-te. „Voi sta pe linia frontului cu fraţii şi surorile noastre din armată pentru a apăra împreună securitatea naţională”, a spus el.

Taiwanul este autonom din 1949, când naţionaliştii s-au refugiat pe insulă după înfrângerea lor de către forţele comuniste în războiul civil chinez de pe continent.

Beijingul consideră insula guvernată democratic ca parte a teritoriului său şi nu a exclus folosirea forţei pentru a o pune sub controlul său, reaminteşte AFP.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite