China redeschide complet frontierele cu Hong Kong şi Macao

0
Publicat:

China a anunţat vineri că redeschide complet frontierele cu Hong Kong şi Macao, regiuni cu statut special izolate multă vreme din cauza epidemiei de COVID-19, transmite AFP, citată de Agerpres.

 Hong Kong. FOTO Shutterstock
Hong Kong. FOTO Shutterstock

Restricţiile aflate în vigoare, inclusiv cele privind numărul maxim de călători permis zilnic, vor înceta luni, la ora locală 00.00.

Potrivit Departamentului pentru Hong Kong, Macao şi Taiwan din ministerul de externe de la Beijing, nu vor mai fi obligatorii nici testele pentru depistarea celor infectaţi cu coronavirus.

Până acum,`timp de aproape trei ani, Hong Kong (aflat sub administraţie britanică până în 1997, când a fost retrocedat Chinei) şi Macao (colonie portugheză până în 1999) au aplicat politica oficială chineză "zero COVID". Astfel, multe familii au fost despărţite, turismul a încetat, iar economia a avut de suferit.

Respectivele frontiere au putut fi trecute din ianuarie, când Beijingul a renunţat brusc la strategia antiepidemică bazată pe izolare, însă numărul de călători a fost limitat la 60.000 pe zi şi pe sens. Una dintre condiții era prezentarea unui test negativ la coronavirus.

Potrivit șefului executivului din Hong Kong, John Lee, redeschiderea parţială a frontierei a avut loc „în mod ordonat, în siguranţă şi fluid".

Începând de luni, va fi permisă intrarea în această regiune şi a persoanelor nevaccinate care vin din străinătate, însă, spune John Lee, pentru acestea se va menţine „cerinţa de depistare pe o perioadă de observare, pentru a ne asigura că riscurile pot fi controlate”.

Există experţi care estimează că pierderile suferite de economia regiunii, ca urmare a separării de China continentală, se ridică la aproape 25 de miliarde de euro, potrivit AFP. Majoritatea turiştilor care veneau în Hong Kong erau chinezi de pe continent - 51 de milioane în 2018, adică de peste şapte ori mai mulţi decât populaţia locală.

Este așteptat un aflux de vizitatori 

Se aşteaptă un aflux de vizitatori care ar putea relansa economia intrată în recesiune prin aportul de lichidităţi în turism şi comerţ.

Șeful executivului din Hong Kong a anunţat joi şi o campanie de promovare pentru turiştii străini, promiţând peste o jumătate de milion de bilete de avion gratuite şi absenţa oricărei „izolări, carantine sau restricţii".

 Hong Kong va menține obligativitatea purtării măştilor de protecţie în aer liber, măsură la care s-ar putea renunţa doar după sezonul gripei, a avertizat acelaşi oficial.

China


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri