Tratamente naturiste cu sunătoare, planta care calmează nervii şi vindecă bolile ficatului
0
Tratamente naturiste cu sunătoare. Sunătoarea este o plantă medicinală cu flori de culoare galben aprins şi are numeroase beneficii pentru sănătate. Ea este folosită din cele mai vechi timpuri pentru efectul său calmant asupra sistemului nervos, împotriva problemelor digestive şi a problemelor de piele.
Sunătoarea conţine substanţe active cu proprietăţi sedative, antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii şi antioxidante, prevenind şi ameliorând simptomele a numeroase afecţiuni, printre care depresia, anxietatea, crampele menstruale, ulcerul peptic, durerile articulare şi acneea.
Planta poate fi administrată sub diverse forme: infuzie, pulbere, tinctură, unguent, ulei.
Trebuie ţinut cont însă că o cură cu sunătoare trebuie urmată numai la recomandarea medicului, pentru că pot exista reacţii adverse şi contraindicaţii.
Tratamente naturiste cu sunătoare. Învinge depresia şi anxietatea
Sunătoarea conţine hiperforină şi hipericină, substanţe care favorizează eliberarea de neurotransmităţori (dopamină, norepinefrină, serotonină), care au rol important în sistemul nervos. Hipericina poate inhiba un compus chimic numit monoamină oxidază, asociat cu depresia şi anxietatea.
Ceaiul de sunătoare este, aşadar, un aliat contra schimbărilor de temperament, a stărilor depresive şi a oboselii cronice. Studii recente arată chiar că sunătoarea ar putea avea un efect protector împotriva maladiei Parkinson, datorită antioxidanţilor din plantă, care previn stresul oxidativ al celulelor.
De asemenea, sunătoarea poate ameliora simptomele neplăcute ale mahmurelii, cum sunt durerile de cap, stările de greaţă şi ameţelile.
Tratamente naturiste cu sunătoare. Elimină crampele menstruale şi regenerează ficatul
Infuzia sau tinctura de sunătoare este indicată în ameliorarea tulburărilor digestive precum gastrite, constipaţie, balonare, paraziţi intestinali şi lipsa poftei de mâncare, precum şi în afecţiunile ficatului (hepatită, ciroză, dischinezie biliară).
Femeile care au menstre dureroase pot consuma ceai de sunătoare pentru a scăpa de crampe. Proprietăţile antibacteriene şi antiinflamatoare ale acestei plante sunt utile în ameliorarea problemelor genitale feminine, cum ar fi candidoza.
Gargara cu infuzie cu sunătoare poate fi utilă şi celor care prezintă inflamaţii ale gâtului, gingiilor şi ganglionilor, abcese dentare sau afte.
Sunătoarea are şi efecte vasodilatatoare, motiv pentru care este recomandată hipertensivilor, celor cu insuficienţă circulatorie sau cardiacă, precum şi persoanelor care suferă de artrită, reumatism sau gută.
Tratamente naturiste cu sunătoare. Vindecă bolile de piele
Infuzia, unguentul şi uleiul de sunătoare au efecte cicatrizante şi sunt indicate în tratamentul rănilor, a plăgilor cauzate de tăieturi, eczemelor, înţepăturilor de insecte sau acneei.
Compuşii activi din sunătoare ameliorează senzaţia de mâncărime, arsură şi usturime şi accelerează procesul de regenerare a pielii.