Tratament inovator pentru hipertensiune: Terapia care arde nodulii ce duc la acumularea de sare în organism și salvează vieți

0
Publicat:

Hipertensiunea arterială, cunoscută și sub denumirea de „ucigașul tăcut”, reprezintă o cauză semnificativă a deceselor premature la nivel global. În România, aceasta este responsabilă pentru zeci de mii de decese anual.

Tratament revoluționar împotriva hipertensiunii arteriale cunoscută drept „ucigașul tăcut” Colaj DMS
Tratament revoluționar împotriva hipertensiunii arteriale cunoscută drept „ucigașul tăcut” Colaj DMS

Un nou tratament ar putea reprezenta o soluție revoluționară pentru milioane de români care suferă de această afecțiune, având potențialul de a vindeca, deocamdată, aproximativ 5% dintre pacienții cu hipertensiune severă.

Sarea acumulată în exces crește riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord

Această boală este adesea cauzată de aldosteronismul primar, o afecțiune (boală hormonală) care provoacă acumularea excesivă de sare în organism, crescând riscul de accident vascular cerebral sau atac de cord.

O tehnică inovativă de tratament, cunoscută sub numele de Terapia Termică Țintită (TTT), ar putea aduce o schimbare majoră în tratamentul acestor pacienți, relatează The Guardian. Această metodă presupune arderea nodulilor care cauzează retenția de sare, intervenind direct asupra glandelor suprarenale pentru a reduce nivelul de aldosteron, hormonul care reglează retenția de sare.

Tratamentul standard include medicamente sau intervenții chirurgicale

Aldosteronismul primar este responsabil pentru aproximativ 5% din cazurile de hipertensiune arterială. În această afecțiune, nodulii formați pe una sau ambele glande suprarenale produc cantități excesive de aldosteron, ceea ce determină organismul să rețină sare în exces. Această retenție de sare duce la hipertensiune severă, uneori atingând valori extrem de periculoase, precum 200/130 mmHg, mult peste nivelul normal de 120/80 mmHg.

Tratamentul standard pentru această afecțiune include utilizarea de medicamente, precum spironolactona, dar nu toți pacienții răspund favorabil la aceste tratamente. De asemenea, intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea nodulilor nu sunt întotdeauna o opțiune viabilă.

Terapia termică țintită - TTT - tehnica minim invazivă ce distruge nodulii

Terapia Termică Țintită (TTT), dezvoltată de medici din Londra și Cambridge, promite să ofere o soluție mai puțin invazivă și mai eficientă. Această metodă presupune aplicarea unor scurte explozii de căldură intensă, printr-un ac special, care distruge nodulii ce cauzează acumularea de sare. Prin această tehnică, pacienții cu aldosteronism primar ar putea fi tratați fără a mai fi nevoie de medicamente pe termen lung sau de intervenții chirurgicale, riscând astfel să evite complicațiile grave ale hipertensiunii, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale sau atacurile de cord.

Intervenția revoluționară de doar 20 de minute. Pacienții ajung acasă în aceeași zi

Noua terapie durează doar 20 de minute și se realizează sub sedare, permițând pacientului să plece acasă în aceeași zi. În schimb, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea unei glande suprarenale poate dura între o oră și jumătate și două ore, necesitând anestezie generală și o spitalizare de două sau trei nopți.

Un studiu realizat pe 28 de pacienți cu aldosteronism primar, publicat luna trecută în The Lancet, a demonstrat eficiența TTT, oferind „dovada principiului”. Patru dintre pacienți au reușit să renunțe complet la medicamente după procedură, în timp ce alți 12 și-au îmbunătățit considerabil tensiunea arterială sau au redus la jumătate doza de medicamente, iar trei sferturi dintre participanți au reușit să prevină producția excesivă de aldosteron.

„Această procedură ar putea schimba viața unui pacient din 20 cu hipertensiune arterială, reducând riscurile de accident vascular cerebral, atac de cord și aritmii cardiace. Pacienții se simt mai bine, au mai multă energie, sunt mai puțin depresivi și pot atinge o tensiune arterială normală, fără a fi nevoie de medicamente zilnice sau intervenții chirurgicale”, a afirmat profesorul Morris Brown, coautor al studiului și profesor de endocrinologie la Barts Health NHS Trust din Londra.

„Acum putem evita intervențiile chirurgicale complicate”

Profesorul Brown, specialist în hipertensiunea endocrină la Universitatea Queen Mary din Londra (QMUL), a declarat: „Cunoaștem aldosteronismul primar de 70 de ani, dar timp de 30 de ani nu s-a schimbat nimic în modul în care îl tratăm. Acum însă, putem evita intervențiile chirurgicale complicate, cum ar fi îndepărtarea unui întreg organ doar din cauza unui nodul de dimensiunea unei unghii, îmbunătățind semnificativ viața pacienților cu hipertensiune arterială cauzată de această afecțiune”.

El a adăugat: „Este incredibil să vedem pacienți care au avut hipertensiune arterială necontrolată timp de mulți ani, și care, după ce urmează această procedură, ajung acasă în aceeași zi și descoperă că tensiunea arterială le-a revenit la normal chiar a doua zi”. 

Experți de la QMUL, Barts, University College London Hospitals NHS Trust, Universitatea Cambridge și Spitalul Addenbrooke din Cambridge au colaborat pentru a dezvolta Terapia Termică Țintită (TTT).

„Mulți pacienți cu hipertensiune arterială ar putea beneficia de acest nou tratament”

În prezent, un alt studiu care implică 110 pacienți este în desfășurare pentru a evalua eficiența acestei tehnici.

Dr. Pauline Swift, președinta Blood Pressure UK, a recunoscut că rezultatele studiului pe 28 de pacienți „sunt foarte promițătoare”: „Această tehnică minim invazivă pare a fi sigură și eficientă. Există un mare potențial ca mulți dintre cei care suferă de hipertensiune arterială să poată beneficia de acest nou tratament”.

Ea a adăugat: „Hipertensiunea arterială este adesea denumită «ucigașul tăcut» deoarece, de obicei, nu prezintă simptome evidente, dar crește semnificativ riscul unor probleme grave de sănătate, cum ar fi atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și bolile de rinichi”.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite