Legătura șocantă între COVID și atacurile de cord. Tot mai multe tinere sănătoase fac infarct
0Medicii avertizează că tot mai multe tinere care nu fumează și care nu prezintă semne de diabet de tip 2, se confruntă cu colesterol ridicat sau hipertensiune arterială - semnele obișnuite de alarmă pentru bolile cardiovasculare.
La începutul acestui an, antrenoarea de fitness din Shropshire se întorcea cu mașina de la un meci de hochei când a simțit furnicături în brațe urmate de o durere zdrobitoare în piept. Transportată de urgență la Spitalul Universitar Royal Stoke, medicii au descoperit că suferise un tip de atac de cord care este de obicei atât de letal- și cel mai frecvent întâlnit la bărbați, potrivit dailymail.
Există semne îngrijorătoare că femeile tinere, în special cele de 30-40 de ani, sunt din ce în ce mai afectate de probleme cardiace. În timp ce bolile cardiovasculare sunt cel mai mare ucigaș al femeilor din Regatul Unit - provocând unul din 14 decese ale femeilor în fiecare an -acestea sunt încă considerate în mare parte o problemă a bărbaților, în special la persoanele tinere.
Acest lucru se datorează în parte faptului că bărbații sunt mai predispuși să sufere un atac de cord mai devreme în viață.
Riscul pentru femei tinde să crească la vârsta de 50 de ani, după menopauză, deoarece nivelurile de estrogen, hormonul sexual care protejează inima, scad în mod natural. Dar, de fapt, există semne îngrijorătoare că femeile mai tinere - și în special cele care au între 30 și 40 de ani - sunt din ce în ce mai afectate.
Date îngrijorătoarea în rândul femeilor tinere
Datele de la Oficiul Național de Statistică arată că rata deceselor cauzate de boli cardiovasculare a crescut pentru femeile cu vârste cuprinse între 35 și 39 de ani și între 45 și 49 de ani, începând din 2019.
Potrivit publicației citate, un studiu britanic recent publicat în British Medical Journal (BMJ) a constatat, de asemenea, că, în timp ce numărul persoanelor spitalizate pentru atacuri de cord a scăzut în general de la mijlocul anilor 1980, datorită campaniilor de sănătate publică, acestea au crescut cu până la cinci procente pe an pentru femeile cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani.
Autorii, de la Universitatea din Oxford, au declarat că creșterea în rândul femeilor mai tinere „este îngrijorătoare”, iar campaniile de informare publică ar trebui „să includă mesajul că boala coronariană nu este doar o boală a bărbaților și a persoanelor în vârstă”.
Cercetătorii din SUA au constatat o tendință similară. Aproape o treime dintre femeile spitalizate pentru atacuri de cord au acum între 35 și 54 de ani, față de 20% în urmă cu două decenii.
De asemenea, în Canada, numărul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani care suferă atacuri de cord crește cu 1,2 % pe an. Acest lucru este suficient de grav pentru ca experții să spună acum că campaniile de sănătate publică, care s-au concentrat pe persoanele de peste 40 de ani, ar trebui să se adreseze adulților mai tineri.
Aceștia spun că și femeile între 20 și 30 de ani ar trebui să se asigure că își cunosc nivelul colesterolului și tensiunea arterială pentru a-și gestiona riscul.
„Am tratat agresiv persoanele de peste 40 de ani pentru boli de inimă. Am lansat inițiative pentru a reduce colesterolul și tensiunea arterială și pentru a încuraja oamenii să renunțe la fumat. Avem controale de sănătate pentru persoanele de peste 40 de ani pentru a identifica și gestiona riscurile de atac de cord și accident vascular cerebral. Și acestea au făcut o treabă excelentă”, explică Sian Harding, profesor de farmacologie cardiacă la Imperial College din Londra.
Datele recente arată o scădere de aproape 20 % a diagnosticării bolilor de inimă și o reducere majoră de 30 % a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale între 2000 și 2019.
Profesorul Connolly a declarat că cele mai multe femei tinere pe care le tratează au acești factori de risc tipici.
„Se face mai puțină mișcare, iar populația se îngrașă, ceea ce înseamnă mai multe atacuri de cord și mai mult diabet și boli renale”, spune el. Populația este, de asemenea, în schimbare, cu mai multe persoane din Asia de Sud care sunt mai expuse riscului de probleme cardiace la o vârstă mai fragedă. Acest lucru ar putea juca un rol în statistici”, susține dr. Connolly.
Legătura dintre Covid și bolile de inimă
Potrivit specialiștilor, pot exista și alți factori, inclusiv Covid. Cercetările au asociat virusul cu probleme precum miocardita, o inflamație rară a inimii, și fibrilația atrială, care provoacă bătăi neregulate ale inimii.
Un studiu publicat săptămâna trecută a arătat că adulții care au avut o infecție cu Covid erau de aproape două ori mai predispuși să aibă un atac de cord sau un accident vascular cerebral în cei trei ani care au urmat.
Studiul, bazat pe cifrele din baza de date genetice UK Biobank, a implicat adulți care aveau cel puțin 50 de ani la începutul pandemiei, și nu adulți mai tineri - deci nu este clar dacă se aplică aceleași riscuri.
„Rezultatele sugerează că persoanele cu infecție Covid anterioară pot beneficia de îngrijire preventivă pentru bolile cardiovasculare”, a declarat unul dintre autorii principali, Hooman Allayee, de la University of Southern California Keck School of Medicine.
Stresul poate juca, de asemenea, un rol. Profesorul Harding subliniază faptul că unele studii care arată o creștere a numărului de atacuri de cord la femei.
Femeile tinere cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani sunt de trei ori mai predispuse să raporteze simptome de anxietate și depresie decât bărbații de aceeași vârstă. Aceasta crește din nou atunci când o femeie ajunge la jumătatea vieții, coincizând cu menopauza, când pierderea de estrogen poate crește și tensiunea arterială și riscul cardiovascular.
Prevalența problemelor de sănătate mintală la femei în general a crescut constant, de la 19 % în 1993 la 23 % în 2014. Cercetările au arătat, de asemenea, că acest lucru s-ar fi putut înrăutăți în timpul pandemiei.