Consecințele restricțiilor privind zahărul din timpul celui de-al Doilea Război Mondial: reducerea riscurilor de diabet și hipertensiune
0Limitarea consumului de zahăr în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost legată de riscuri mai mici de diabet de tip 2 și hipertensiune arterială, potrivit unui nou studiu.
Cercetătorii de la Universitatea McGill (Canada), Universitatea (California) și Universitatea din California de Sud (USC- SUA) au examinat influența raționalizării zahărului în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial prin compararea datelor de sănătate ale persoanelor născute înainte și după.
„Studierea efectelor pe termen lung ale zahărului adăugat asupra sănătății este o provocare”, a declarat într-o declarație Tadeja Gracner, economist la USC și autorul studiului, potrivit euronews.
„Este greu de găsit situații în care oamenii sunt expuși la întâmplare la medii nutriționale diferite la începutul vieții și îi urmăresc timp de 50-60 de ani. Sfârșitul raționalizării ne-a oferit un experiment natural nou pentru a depăși aceste probleme”, a adăugat Gracner.
Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 a fost redus cu 35% în medie pentru copiii expuși la un aport mai scăzut de zahăr în primele 1.000 de zile (aproape trei ani) de la concepție, potrivit rezultatelor publicate în revista Science.
Pentru cei care au fost diagnosticați ulterior cu diabet, raționalizarea zahărului în copilăria timpurie a întârziat apariția diabetului cu patru ani. În cazul hipertensiunii arteriale, riscul a fost redus cu 20 %, iar debutul bolii a fost întârziat cu doi ani.
Restricționarea zahărului în uter (în timp ce mama era însărcinată) a furnizat o treime din beneficiile de protecție, au declarat cercetătorii.
„Zahărul la începutul vieții este noul tutun și ar trebui să îl tratăm ca atare, responsabilizând companiile alimentare să reformuleze alimentele pentru copii cu opțiuni mai sănătoase”, a declarat Paul Gertler, profesor de economie la Universitatea din California și unul dintre autorii studiului.
Restricții conforme cu orientările dietetice actuale
În timpul raționalizării zahărului în Regatul Unit, care a început în 1942 și s-a încheiat în 1953, consumul mediu de zahăr era de aproximativ 40 g pe zi.
Când s-a încheiat, consumul de zahăr și dulciuri a ajuns la aproximativ 80 g pe zi.
Potrivit studiului, în timpul raționalizării, aportul global de nutrienți a rămas relativ stabil, de exemplu aportul de proteine și grăsimi nefiind afectat în mare măsură de politicile de raționalizare.
Orientările actuale ale organizațiilor de sănătate recomandă copiilor sub doi ani să nu consume zahăr adăugat și recomandă limite pentru adulți.
Dr. Hilda Mulrooney, lector în nutriție la Universitatea Metropolitană din Londra, care nu a fost implicată în studiu, susține că rezultatele au fost „oportune”, având în vedere nivelurile actuale ridicate ale consumului de zahăr în Regatul Unit.
„Acest lucru evidențiază potențialul dietei din copilăria timpurie ca factor de risc pentru bolile cronice. Având în vedere nivelurile ridicate de zahăr din alimentele și băuturile destinate copiilor mici și copiilor mici, acest lucru este îngrijorător”, a adăugat ea.