Statul pe scaun timp îndelungat, asociat cu o moarte prematură. Exercițiile fizice nu ajută

0
Publicat:

Cercetătorii de la University of California-San Diego spun că evitarea comportamentului sedentar poate fi secretul unei vieți mai lungi, conform studyfinds.org.

Statul pe scaun, un obicei care poate duce la o moarte timpurie Arhivă Adevărul
Statul pe scaun, un obicei care poate duce la o moarte timpurie Arhivă Adevărul

Steve Nguyen, cercetător postdoctoral la UC San Diego Herbert Wertheim School of Public Health and Human Longevity Science, a folosit un eșantion impresionant pentru munca sa. Echipa sa a examinat timpul petrecut în poziție șezândă și măsurătorile activității zilnice colectate de la monitoarele purtate timp de până la o săptămână de 6.489 de femei, cu vârste cuprinse între 63 și 99 de ani. Cercetătorii au urmărit, de asemenea, participanții timp de opt ani, monitorizând dacă vreuna dintre femei a murit.

Aceste date au fost colectate inițial în timpul unui studiu condus de Andrea LaCroix, profesor la Școala de Sănătate Publică Herbert Wertheim. Este vorba despre un proiect național mai amplu, pe termen lung, numit Inițiativa pentru sănătatea femeilor (Women's Health Initiative - WHI), care a început în 1991 și continuă și astăzi.

Acest raport este primul care utilizează un algoritm nou și validat de învățare automată (numit CHAP) pentru a analiza relația care leagă timpul total de ședere și durata activității sedentare de riscul de deces prematur.

"Comportamentul sedentar este definit ca fiind orice comportament de veghe care implică statul așezat sau înclinat cu un consum redus de energie", spune Nguyen într-un comunicat al universității.

Exercițiul fizic nu poate schimba datele problemei. "Atunci când stați jos, fluxul sanguin în tot corpul încetinește, scăzând absorbția de glucoză. Mușchii tăi nu se contractă la fel de mult, așa că tot ceea ce necesită consumul de oxigen pentru a mișca mușchii se diminuează, iar pulsul tău este scăzut", explică profesorul LaCroix.

Din păcate, exercițiile fizice par incapabile să inverseze aceste efecte negative. Potrivit cercetătorilor, indiferent dacă femeile au participat la o cantitate mică sau chiar mare de activitate fizică de intensitate moderată spre viguroasă, în cele din urmă s-a dovedit a fi lipsită de importanță dacă era asociată cu statul excesiv în șezut; toate modelele de exerciții fizice au prezentat același risc crescut dacă au stat, de asemenea, așezate timp de ore îndelungate.

"Dacă fac o plimbare lungă și energică timp de o oră, dar stau jos în restul zilei, tot acumulează toate efectele negative asupra metabolismului meu", continuă profesorul LaCroix.

Un astfel de stil de viață duce la boli cardiovasculare, inclusiv la demență.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite