Ce trebuie să faci pentru a avea parte de un somn odihnitor. Sfaturile specialiștilor

0
Publicat:

Miliarde de oameni merg la somn stresați, cu gândul la muncă, la „ziua de mâine” sau la cearta pe care au avut-o cu șeful sau o persoană apropiată. Specialiștii ne recomandă pași importanți pentru un somn odihnitor.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cu criza costului vieții în plină desfășurare și evenimente mondiale neliniștitoare, mulți dintre oameni cedează în fața stresului și anxietății. Mersul în pat plin de îngrijorare te face să te simți încordat, ceea ce te împiedică să ai un somn odihnitor. Astfel, este afectată și capacitatea de concentrare pentru ziua următoare, iar performanțele scad în toate domeniile.  

Experții în somn de la Mattress Online au împărtășit mai multe moduri de a depăși anxietatea la culcare și de a dormi mai bine, scrie The Mirror. 

O rutină fixă, care să fie valabilă în fiecare seară, înainte de culcare, poate pune omul pe calea corectă în drumul spre un somn odihnitor. Pe lângă îmbrăcămintea pufoasă, spălatul dinților și pernele moi, specialiștii de la Mattress Online recomandă stabilirea unor „tasa-uri” personale liniștitoare și relaxante, înainte de somn. 

Cititul unei cărți, o baie relaxantă, pulverizarea uleiurilor esențiale, ascultatul unei melodii sau câteva minute de stretching pot ajuta la relaxarea de care e nevoie pentru un somn liniștit. 

Notați lucruri într-o agendă

Simplul act de a nota lucruri într-o agendă, într-un jurnal sau pe o bucată de hârtie a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, mai ales în timpul pandemiei. Există ceva ciudat în creierul omului care își scoate lucrurile din cap și le notează pe o hârtie, spun specialiștii britanici. „Făcând acest lucru, vă permite să le procesați, în loc să le gândiți în minte, ceea ce poate fi obositor atunci când încercați să dormiți”, mai scrie sursa citată.

Scăpați de dezordinea din dormitor

Mattress Online recomandă „să începeți cu sarcini mai mici și să le rezolvați pentru a evita să vă simțiți nesigur de unde să începeți. Un dormitor fără dezordine vă îmbunătățește mediul general de dormit, promovează relaxarea și scade numărul de distrageri care vă pot împiedica să adormiți”.

Rezistați dorinței de a dormi în timpul zilei

Mulți dintre noi se bucură de un pui de somn în timpul zilei, dar acest lucru poate afecta nivelul de anxietate și cât de bine dormiți noaptea. Mai simplu spus, dacă dormi prea mult în timpul zilei și la ore nepotrivite, acest lucru vă poate perturba foarte mult modelul de somn. Specialiștii recomandă un somn de maximum 30 de minute în timpul zilei și care să aibă loc înainte de ora 15.00. 

Faceți exerciții fizice în mod regulat

Exercițiile fizice reduc anxietatea, oferindu-ne o evadare din gândurile noastre și oferind o eliberare binevenită de endorfine care stimulează starea de spirit. Exercițiile fizice pot ajuta de fapt să dormi mai bine dacă o faci la momentul potrivit

„Exercițiile de seară vă pot suprastimula corpul, făcând mai greu să adormi. Dacă preferați să faceți mișcare seara, faceți-o cu cel puțin două ore înainte de culcare. Acest lucru oferă corpului timp să se relaxeze și ritmului cardiac să scadă, fiind gata de somn”, spun britanicii. 

Limitați consumul de cafeină și alcool

Somnul poate fi deraiat de cofeină și alcool, mai ales dacă este consumat înainte de culcare. Dacă ne confruntăm cu anxietate sau stres, „poate fi ușor să ne bazăm pe alcool și mâncarea nedorită ca mecanism de adaptare atunci când vremurile sunt grele. Cu toate acestea, aceste lucruri combinate cu un aport excesiv de cofeină în timpul zilei pot avea un efect negativ asupra somnului și pot crește anxietatea atunci când este timpul să mergeți la culcare”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite