Cum ne afectează fizic emoţiile. Opinia avizată a unui cunoscut psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Starea de bine a fiecăruia dintre noi depinde de gândurile şi emoţiile pe care le avem. Dacă nu ne controlăm stările, vom ajunge foarte repede la depresie şi anxietate, iar sănătatea noastră va fi pe butuci. Secretul stă în conştientizarea emoţiilor care ne fac rău şi înlocuirea lor cu stări pozitive, spun psihologii.

Puţini dintre noi dau importanţă stărilor pe care le au în timpul unei zile, fie că e vorba de emoţii pozitive sau negative. În realitate, emoţiile negative sunt printre principalele cauze pentru care oamenii ajung la medic. Vorbim de anxietate, frustrare, depresie, ce conduc inevitabil la stres cronic, iar de aici până la boală nu mai e decât un pas.  

Ca să înţelegem cum ne afectează fizic emoţiile, este necesar să ne dezvoltăm inteligenţa emoţională.  Acesta este capacitatea fiecăruia dintre noi de a conştientiza, controla şi a manifesta emoţiile dorite. Inteligenţa îmbracă mai multe forme. Este o inteligenţă cognitivă, una spirituală, dar inteligenţa emoţională este probabil cea mai importantă pentru sănătatea fiecăruia din noi.

„Inteligenţa emoţională poate fi blocată foarte uşor, deşi ne ajută foarte mult în toate aspectele vieţii. Aceasta este în strânsă legătură cu sănătatea emoţională, care influenţează cel mai mult sănătatea corpului fizic”, explică psihologul Stelian Chivu.

Cele mai puternice emoţii

Cele mai puternice emoţii negative sunt frica, mânia şi anxietatea, în timp ce la polul opus sunt iubirea, pacea şi fericirea.  Ca să înţelegem şi mai bine, atât gândurile, cât şi emoţiile fac parte dintr-o neuropsihologie a creierului, care lucrează cu ceea ce specialiştii numesc neuromediatori.

Aceşti neurotransmiţători stimulează producerea unor substanţe care influenţează sănătatea fizică. ”Aceste mecanisme sunt traduse la nivel microscopic prin fenomene chimice, electrice şi magnetice care au loc la nivelul neuronilor. De pildă, mânia are efectul unei lovituri în inimă, afectând în special arterele coronariene. Orice criză de mânie creşte foarte mult tensiunea arterială şi ritmul cardiac”, spune psihologul Stelian Chivu.

Frica este modul în care organismul răspunde la reacţia „luptă sau fugi”, iar astfel corpul va fi inundat de o cantitate foarte mare de adrenalină şi cortizol, numit şi hormonul stresului. În contrapondere, când vorbim de o stare pozitivă, cum este iubirea, de pildă, creierul va determina producerea de endorfine (hormonul fericirii) şi oxitocină (hormonul iubirii), amplificând substanţial sănătatea sistemului imunitar.

psiholog Stelian Chivu FOTO arhiva personala

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

”În general, persoanele cu care fac terapie au nevoie de trezirea inteligenţei emoţionale. Aceasta există în fiecare din noi, dar a fost trecută pe plan secund, iar cei în cauză se concentrează doar pe inteligenţa cognitivă. Urmăresc să le dezvolt inteligenţa emoţională şi să îi antrenez, ca să spun aşa, să o controleze pentru a avea o sănătate fizică foarte bună”, precizează psihologul Stelian Chivu.

Cum controlăm şi eliminăm emoţiile negative

Specialistul recomandă celor care se află într-o astfel de situaţie să îşi aducă aminte de primul sărut sau de alte amintiri la fel de plăcute. În acest fel, organismul va secreta hormonii iubirii şi fericirii de care aminteam anterior, dar şi dopamină şi chiar opioide (reduc stările de stres).

Mulţi dintre noi se concentrează însă pe emoţiile negative şi pe amintirile de acelaşi gen, de pildă când au luat bătaie de la părinţi. Corpul va răspunde pe aceeaşi linie şi va produce neurotranmiţători care ne vor afecta sănătatea.

”Fiecare din noi poate ajunge prin exerciţiu să îşi controleze gândurile negative prin conştientizare şi apoi eliminarea lor. În aceeaşi manieră ne putem controla emoţiile pozitive, conştientizându-le şi apoi repetându-le. Emoţiile negative e necesar să fie conştientizate şi apoi înlocuite cu emoţii pozitive. Când devenim conştienţi de propriile emoţii, începem să devenim conştienţi şi de propria sănătate şi să o influenţăm în sens pozitiv”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cum aflăm cauzele subtile ale bolilor de care suferim. De ce este esenţial să avem această rutină

De ce nu este egoism să ne punem pe noi înşine pe primul loc. Cuvântul medicament care ne salvează de boală

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite