Cum alungi gândurile negative, care atrag îmbolnăviri. Ce trebuie să faci ca să-ți păstrezi echilibrul emoțional

0
Publicat:

Depresia și anxietatea au devenit parte din viața noastră. Statisticile arată că aproape 1 miliard de oameni din întreaga lume au experimentat un episod de tulburare mintală în timpul anului 2019. 

Depresia, starea pe care o putem schimba SURSA Neuroaxis
Depresia, starea pe care o putem schimba SURSA Neuroaxis

Efectele pandemiei au început să se vadă în 2020, când tulburările de anxietate au crescut cu peste 25% față de 2019, iar numărul depresiilor a crescut cu peste 27%.

Dar starea de anxietate ori depresie sunt afectate în mod direct de gândurile noastre. Psihologul Cecilia Arsusătan a explicat cum gândurile noastre sunt cele care ne blochează starea și cum, în cele din urmă, cheia vindecării este tot în gândurile noastre.

Ușor de zis, dar mai greu de făcut. „Persoanele care trec prin anxietate și depresie realizează efectele acestora, cât de intense sunt, cum starea de spirit simt că se prăbușește, cum imaginea de sine se năruie, corpul nu mai funcționează cum trebuie. Poți să ai sentimentul că voința îți este paralizată, iar acțiunile tale sunt sortite eșecului. De aceea te simți complet demoralizat”, începe ea explicațiile.

Cecilia Ardusătan, psihoterapeut    FOTO Arhiva personală
Cecilia Ardusătan, psihoterapeut FOTO Arhiva personală

Gândurile noastre ne pot schimba starea

Potrivit psihologului, fiecare senzație cauzată de anxietate sau de depresie este legată strict de ceea ce gândim, de gândurile noastre. „Gândirea negativă intensă întotdeauna însoțește un episod depresiv; sau orice altă emoție dureroasă pe care tu o ai. Gândurile pe care le ai când ești într-o asemenea stare sunt diferite față de gândurile pe care le ai când ești într-o stare emoțională bună”, arată ea.

Psihologul explică faptul că acele gînduri negative care ne inundă mintea sunt adevărata cauză a emoțiilor noastre contraproductive. „Te mențin în starea de letargie și te fac să te simți complet incompetent”, spune ea.

Dar trebuie știut că gândurile negative sunt adesea simptomele ignorate ale depresiei. În același timp, cheia vindecării se găsește tot în modul nostru de a gândi. „De fiecare dată când te deprimă ceva, încearcă să identifici gândul negativ pe care l-ai avut chiar înaintea depresiei și după aceea. Trebuie să știi că există o relație directă între felul în care tu gândești și ceea e simți la momentul prezent”, precizează Cecilia Ardusătan.

Totul depinde de noi

Specialiștii mai spun că persoanele depresive rămân ancorate în trecut, continuă să „rumege” acele gânduri negative, deformate. De aceea, mai spune psihologul, e foarte important să ne monitorizăm gândurile și să înțelegem de unde vine depresia sau axietatea. Ea dă apoi un exemplu pentru a arăta puterea gândurilor noastre.

Dacă de exemplu ai o monedă, acea monedă poate să fie și cap, și pajură. Să zicem capul – este partea pozitivă, iar pajura este partea negativă. Moneda este în același timp și cap, și pajură, iar tu poți să întorci oricând situația. Depinde pe ce stărui tu”, mai arată ea.

Există unele tehnici simple, ce pot părea chiar puerile, dar care au un efect foarte important în dezvoltarea capacității noastre de a ne ține gândurile sub control. Ea vorbește despre vizualizarea pozitivă ca despre o „unealtă” pentru a ne ajuta să scăpăm de gândurile negative. „Ajută atât copiii sau adolescenții, cât și adulții, pentru că mintea lucrează foarte frumos cu povești, cu simboluri, cu imagini. Vizualizarea pozitivă este extrem de puternică, ajută la depășirea furiei, anxietății, fricii și așa mai departe”, recomandă ea.

Cum te distanțezi de probleme

Înainte de acest exercițiu, persoana care îl practică că ar trebui să așeze într-un loc confortabil, un pat sau un fotoliu comod și să se relaxeze, să respire profund de câteva ori. „Dacă se poate, respirație abdominală”, sfătuiește psihologul. Respirația abdominală se referă la metoda de a respira precum copiii, cărora li se umflă mai mult abdomenul atunci când inspiră - deoarece aerul pătrunde în plămâni în profunzime, nu doar în partea superioară.

Apoi explică ce trebuie făcut mai departe. „Vreau să vă gândiți la ceea ce vă deranjează, la gândurile negative: nu voi reuși, nu sunt în stare, o să mi se întâmple cutare lucru, dacă pățesc nu-știu-ce. Emoții negative ca frică, teamă, anxietate, furie, tristețe. Adunați toate aceste griji, tot ce vă deranjează, tot ce vă face mânios, tot ce vă provoacă teamă sau vă face trist”, continuă ea explicațiile.

Lăsăm problemele să plece

Apoi, în imaginea pe care o avem în mintea noastră, ar trebui să ne imaginăm că umflăm un balon, iar de câte ori suflăm în balon, îl umplem cu problemele noastre. „Vreau să faci de mai multe ori, atât cât este nevoie și să stochezi în interiorul balonului toate problemele cu care te confrunți, toate gândurile negative care au pus stăpânire pe tine în acel moment. Apoi imaginează-ți că iei balonul, îi faci un nod și îi dai drumul în aer. Observă cum începi să te simți mult mai liniștit”, mai explică psihologul.

Scopul este acela de a conștientiza faptul că, la un moment dat, poți alege să te detașezi de situațiile care au un impact emoțional negativ asupra ta.

Mai există o tehnică, în care să-ți imaginezi că ai un aspirator și toate problemele tale sunt pe jos, toate gîndurile negative, toate fricile și le aspiri în aspirator. Sunt tehnici foarte simple, par puerile, dar sunt de mare ajutor în fiecare zi a vieții noastre”, dă asigurări psihologul Cecilia Ardusătan.

Conform statisticilor, mai mult de 1 din 100 de decese se datorează sinuciderii.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite