Semnele care îți arată că ai probleme cu tiroida

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tiroida este glanda endocrina care joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea armonioasă a organismului. Hormonii secretați de această influențează fiecare celulă din organism. Aportul insuficient de iod, dar și alimentația deficitară și stresul pot duce la dereglări hormonale, notează sfatulmedicului.ro. 

tiroida jpg

Cele două tipuri de hormoni tiroidieni T3 și T4 - sunt responsabili atât de creșterea consumului de oxigen și de metabolismul bazal, influențând în același timp procesele de diferențiere și creștere celulară.

De asemenea, au un rol important în creșterea și dezvoltarea armonioasă a organismului, în diminuarea concentrației de trigliceride, colesterol și fosfolipide, dar și în stimularea absorbției intestinale a glucozei. De altfel, aceștia contribuie inclusiv la creșterea forței și frecvenței contracțiilor cardiace. 

Hipo și hipertiroidie

Atât deficitul, cât și excesul de hormoni tiroidieni au un impact general asupra organismului. Vorbim despre deficit atunci când avem de a face cu hipofuncția glandei tiroide, și anume hipotiroidie, când are o formă ușoară, și meidem, când are loc un deficit major. În caz de hiperfuncție, glanda secretă hormoni în cantități excesive, notează sursa citată. 

Există și alte afecțiuni pe care le poate suferi tiroidă, extrem de periculoase pentru organism în cazul în care nu sunt descoperite și tratate corespunzător. Din acest motiv, trebuie urmărite semnele care indică probleme ale glandei tiroide.

Semnele unei afecțiuni tiroidiene

Modificări bruște de greutate. Scăderea în greutate în ciuda unui apetit crescut poate fi semnul hipotiroidiei. În schimb, creșterea rapidă în greutate, în pofida unui apetit diminuat și a unui aport alimentar neschimbat poate semnala debutul hipertiroidiei.

Gușă. Creșterea în volum a gâtului reprezintă unul dintre indiciile vizibile ale suferinței tiroidiene. Gușa este o masă de țesut sensibilă la palpare situată în partea anterioară a gâtului, imediat sub piele. Ea este, de fapt, o creștere în volum a glandei tiroide.

Umflarea gâtului poate fi însă cauzată și de cancerul tiroidian sau de nodulii care cresc în interiorul glandei tiroide.

Palpitații. Creșterile de ritm cardiac, însoțite adesea de senzația de sufocare sunt manifestări comune mai multor patologii, printre care și cea de hipertiroidie sau cancer tiroidian.

Este vorba despre înregistrări constante a peste 100 de bătăi pe minut chiar și în momente de relaxare și inactivitate. Efectele pot fi extrem de grave, ajungându-se la complicații precum aritmie cardiacă, fibrilație atrială care răspunde greu la tratament și chiar deces.

Stări de spirit schimbătoare. Tulburările tiroidiene au un impact foarte mare asupra nivelului de energie și a stării de spirit. În caz de hipotiroidism, se instalează oboseală și deprimarea. Hipertiroidismul poate cauza anxietate, probleme de somn, neliniște și iritabilitate.

Căderea părului. Unul dintre simptomele majore ale afectării glandei tiroide este reprezentat de căderea excesivă a părului, care durează mai mult de două săptămâni. Părul crește la loc în momentul în care problema glandei este tratată.

Diminuarea apetitului sexual. Modificările funcției sexuale pot fi cauzate de afecțiuni tiroidiene: tulburarea libidoului, a erecției, infertilitate. De asemenea, dereglările menstruale pot avea drept cauza tot o patologie tiroidiana.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite