Legătura dintre glanda tiroidă și influența ei asupra greutății corporale

0
Publicat:

Importanţa tiroidei este însă una foarte mare deoarece produce hormoni care controlează eficienţa cu care celulele transformă substanţele nutritive în energie.

Tiroida este o glandă endocrină
Tiroida este o glandă endocrină

Tiroida este o glandă endocrină, care produce hormoni și este situată la baza gâtului. Ea este implicată în reglarea metabolismului, influenţând rata metabolică de repaus prin reglarea termogenezei, acel proces de producere a căldurii în organism şi a respiraţiei celulare.

Cum influenţează glanda tiroidă greutatea corporală?

„Hormonii secretaţi (doi la număr) de glanda tiroidă au efecte asupra multor ţesuturi şi organe- inima, ficat, creier, muşchii scheletici, pancreas şi ţesut adipos. Cei doi hormoni se numesc tiroxina (sau T4, deoarece conţine 4 atomi de iod) sau triiodotironina (sau T3, deoarece conţine 3 atomi de iod). Ei controlează balanta energetică, apetitul, funcţia şi cantitatea de ţesut adipos, oxidarea acizilor graşi liberi dar şi metabolismul glucozei şi al grăsimilor, influenţând astfel greutatea corporală”, potrivit sute-ului sfatulmedicului.ro.

Când scade  cantitatea de hormoni tiroidieni, acest lucru poate duce la încetinirea ratei metabolice şi creşterea indicelui de masă corporală. O creştere marcată a greutăţii este rar asociată cu hipotiroidismul.

Dacă singurul simptom care apare este creşterea în greutatea, acesta este puţin probabil să se datoreze exclusiv tiroidei.

„Alte semne care apar când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni sunt oboseala, depresia, constipaţie, pielea uscată, bradicardia (bătăile inimii sunt încetinite), dureri musculare difuze, căderea părului, ciclu menstrual neregulat- semne ce pot fi greşit atribuite altor boli”, mai spun specialiștii de la sfatulmedicului.ro.

Cauze

Apariţia obezităţii este rezultatul unui dezechilibru între energia pe care ne-o luăm prin mâncare şi consumul energetic.

„Hipotiroidismul apare când organismul nu primeşte suficient iod care să fie folosit la fabricarea hormonilor tiroidieni. În zonele unde aportul de iod este afectat, cea mai întâlnită cauza de nivel scăzut de hormoni tirodienie este cauza autoimuna- tiroidita Hashimoto, în care corpul fabrica anticorpi care atacă glanda tiroidă”.

Cum se pune diagnosticul

Diagnosticul presupune recoltarea de sânge pentru a verifica nivelul de hormoni tiroidieni şi o ecografie a zonei cervicale anterioare. În ceea ce priveşte greutatea, prin simpla măsurare a înălţimii şi greutăţii pacientului se poate calcula indicele de masă corporală.

Ce tratament trebuie aplicat

Levotiroxina, o formă de T4, este „standardul de aur” în tratamentul hipotiroidismului. În cazul apariţiei obezităţii, un nivel normal al hormonilor tiroidieni este necesar pentru a putea scădea în greutate.

Măsuri de prevenție

În România, pentru a preveni apariţia hipotiroidismului, există politici de sănătate publică ce au în vedere interzicerea comercializării de sare de masă neiodata. Există însă spre comercializare şi tipuri de sare neîmbogăţita cu iod, aceasta fiind recomandată a se consuma doar în anumite situaţii şi doar cu acordul medicului curant endocrinolog. În cazul tiroiditei Hashimoto, deocamdată nu se poate preveni apariţia ei. Stilul de viaţă sănătos, care ține de alimentaţie echilibrată, activitate fizică regulată, somn odihnitor poate asigura o greutate normală.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite