Secretul unei vieți îndelungate. Alimentul care ne-ar putea ajuta să trăim până la 100 de ani

0
Publicat:

Poate fi considerată fasolea hrana longevității? Autorul și antreprenorul Dan Buettner, care a realizat timp de decenii reportaje despre comunități de pe glob în care oamenii trăiesc o viață lungă, arată că acestea au ceva în comun în meniu: fasolea și alte plante înrudite cu ea, potrivit CNN.

Fasolea este bogată în nutrienți. FOTO Shutterstock
Fasolea este bogată în nutrienți. FOTO Shutterstock

Fasolea, mazărea, lintea, năutul și alte plante din familia leguminoaselor ne-ar putea ajuta să trăim mai mult. Ele au fost și încă sunt o componentă majoră a dietei zilnice în zonele în care oamenii trăiesc o viață lungă și sănătoasă, până la și peste 100 de ani, potrivit cercetătorului.

În Sardinia, de exemplu, unde a fost studiat unul dintre primele grupuri de centenari, năutul este ingredientul principale al unui preparat care este, de obicei, consumat la mai multe mese, ceea ce le permite locuitorilor din Sardinia să beneficieze de proprietățile fasolei de cel puțin două ori pe zi.

Dezvăluirea i-a fost făcută lui Buettner de către unul dintre membrii celei mai longevive familii din lume, în care vârstele cumulate ale celor nouă frați sunt de 851 de ani.

„În fiecare zi din viața lor au mâncat exact același minestrone cu pâine din aluat de grâu și un pahar mic de trei uncii de vin roșu", a spus Buettner.

În Nicoya, Costa Rica, oamenii mânâncă zilnic Gallo Pinto, mâncarea națională a țării, o combinație de fasole cu ceapă, piper verde și unele plante aromatice precum busuioc sau cimbru, iar uneori, și usturoi.

Poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2

Studiile indică mai multe beneficii pentru sănătate ale fasolei, confirmând ceea ce oamenii din zonele cu o longevitate mare știu de mult timp, spune Buettner.

Datorită fibrelor solubile, fasolea și celelalte leguminoase înrudite pot reduce colesterolul și pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 prin stabilizarea glicemiei. Consumul de fasole de patru ori pe săptămână reduce cu 22% bolile de inimă, potrivit unui studiu din 2001. Un alt studiu, realizat în 2004 a constatat că oamenii care au consumat frecvent fasole au trăit cu aproximativ opt ani mai mult decât ceilalți.

Mai mult, acest aliment ajută chiar și la pierderea în greutate. O revizuire a studiilor din 2016 a constatat că persoanele care au mâncat până la nouă uncii (o uncie este echivalentul a cca. 20 de grame) de fasole în fiecare zi, timp de șase săptămâni, au pierdut cu trei sferturi de kilogram mai mult decât persoanele care nu au mâncat fasole, notează CNN.

Bun și ieftin

Fasolea este nu doar plină de proteine vegetale, care sunt mai sănătoase, deoarece au mai mulți nutrienți cu mai puține calorii decât proteinele animale, ci și ieftină, ceea ce o poate face alimentul perfect pentru populațiile defavorizate economic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite