Rețeta de borș ucrainean cu găluște, dezvăluită de un chef de la Kiev. Leguma care nu trebuie să lipsească din preparat

0
Publicat:

Carnea se regăsește în multe rețete de borș. Cu toate acestea, bucătarul ucrainean Ievgen Klopotenko a dezvăluit rețeta borșului vegetarian care conține cartofi, fasole roșie, varză și sfeclă roșie.

Borș vegetarian preparat de Ievgen Klopotenko  FOTO klopotenko.com
Borș vegetarian preparat de Ievgen Klopotenko FOTO klopotenko.com

Bucătarul ucrainean Ievgen Klopotenko, despre care presa străină spune că este „Jamie Oliver al Ucrainei“, s-a inspirat de pe internet atunci când a a devenit maestru în bucătărie. El a vorbit despre importanța culturală a acestui fel de mâncare.

Fiecare familie are rețeta sa unică, așa că borșul este simbolul nostru, al Ucrainei. Este foarte important pentru cultura noastră“, a mărturisit bucătarul. La fel ca majoritatea ucrainenilor, Klopotenko a crescut mâncând borș. Mama sa îl prepara în două feluri: mai dulce sau acru, cu fasole. Dar indiferent unde mergea: în vizită la prieteni sau în diferite sate, borșul era întotdeauna diferit, scrie bbc.com.

Bucătarul-șef spune că nu există o rețetă strictă pentru acest preparat. Mai întâi, el începe prin a pregăti bulionul cu rădăcină de țelină, ceapă și morcovi. După ce îl fierbe timp de 40 de minute, noul preparat reprezintă o bază bună pentru borș. Apoi, se adaugă sfecla. „Nu contează dacă este proaspătă, rasă sau coaptă, a spus el, și nici puțin suc de sfeclă nu strică dacă îl aveți la îndemână“.

Apoi, în borș se adaugă legume. Ucrainenii din vest vor folosi ciuperci din munți. La final, se adaugă afumătura. „Cea mai populară metodă pentru a obține acest lucru în urmă cu un secol era gătitul borșului la un cuptor cu lemne timp de aproximativ o oră. Acum, oamenii adaugă câteva linguri de paprika afumată. Dar un alt truc pe care-l folosesc bucătarii din Ucraina este adăugarea unei pere afumate cu lemn, care emană o aromă lemnoasă plăcută“, dezvăluie bucătarul.

La borșul ucrainean mai pot fi adăugate găluște umplute cu ciuperci, o alternativă vegetariană la coastele de porc tradiționale. La final, aciditatea borșului poate fi atenuată dacă se adaugă puțină smântână sau iaurt.

Rețeta borșului vegetarian cu găluște

Rețeta este pentru șase persoane, iar timpul de pregătire este de aproape trei ore.

Înmuiați ciupercile albe uscate în apă timp de cel puțin 30 de minute. Spălați două sfecle, puneți-le într-o cratiță și umpleți-o cu apă. Când apa dă în clocot, fierbeți sfeclele timp de o oră. Puneți deoparte preparatul. Apoi, turnați 150 ml de apă rece într-o cratiță cu fasolea roșie. Fierbeți-le timp de o oră până la o oră și jumătate. Dați-le deoparte.

Apoi, într-o cratiță în care aveți trei litri de apă, adăugați varza, morcovul, ceapa, rădăcina de țelină, ardeiul roșu dulce, pătrunjelul, condimentele, foile de dafin și sare după gust. Totul se fierbe timp de 30 de minute la foc mediu.

Între timp, se face aluatul pentru găluști. Amestecați 300 g de făină, 150 ml de apă, 2 linguri de ulei și 2/3 linguriță de sare într-un bol. Frământați aluatul până când devine elastic. Acoperiți și lăsați deoparte pentru moment.

Pentru umplutura de găluști decojiți trei cartofi și îi tăiați în bucăți medii. Îi puneți într-o cratiță și îi fierbeți timp de aproximativ 25 de minute. Când cartofii sunt gata, îi zdrobiți.

Apoi, decojiți și tăiați în cubulețe o ceapă. Tăiați în bucăți mici 200 g de ciuperci champignon, 100 g de ciuperci albe proaspete sau congelate și 50 g de ciuperci albe uscate și înmuiate.

Între timp, încălziți două linguri de ulei într-o tigaie, apoi adăugați ceapa și ciupercile. Adăugați puțină sare și prăjiți până când se evaporă apa din ciuperci. Apoi, combinați piureul de cartofi cu ciupercile prăjite într-un bol. Umplutura pentru găluște este gata.

Apoi, se presară puțină făină pe suprafața de lucru și se întinde aluatul pentru găluști într-un strat subțire. Se formează din aluat cercuri cu diametrul de aproximativ 9,5 cm. Se întinde umplutura de cartofi și ciuperci pe cercurile de aluat și se îndoaie aluatul în jumătate, învelind umplutura, și se strânge pentru a forma gălușca.

Găluștile se fierb în apă cu sare timp de trei minute, apoi le puneți într-un bol și le stropiți cu ulei.

Se decojesc și se dau pe răzătoare cele două sfecle fierte și se stropesc cu suc de lămâie, 1 linguriță de zahăr și jumătate linguriță de sare. Se lasă la marinat timp de o oră.

Scoateți toate legumele din bulion și dați morcovii pe o răzătoare mare. Adăugați sfecla rasă, morcovii și fasolea fiartă în bulionul de legume. Gătiți totul împreună timp de 10 minute.

Pentru a servi preparatul, puneți cinci-șase găluști într-un castron și umpleți cu zeamă de borș. 

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite