Plante care te ajută să dormi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele cu somnul nu strică doar nopţile, ci şi zilele celor care nu dorm bine. Şi asta deoarece de calitatea odihnei nocturne depinde calitatea sănătăţii fizice, dar şi psihice. E o relaţie axiomatică, ne atrag atenţia specialiştii. Combaterea tulburărilor de somn trebuie să devină o prioritate, de aceea vă propunem câteva plante care te ajută să dormi.

Oboseala accentuată, epuizarea psihică, randamentul scăzut la locul de muncă sunt consecinţe directe ale insomniei, o problemă din ce în ce mai prezentă în zilele noastre.

Statisticile medicale arată că între 30 şi 50% din populaţia lumii se confruntă cu episoade de insomnie. Grav este că dacă nu se iau măsuri, insomnia se transformă într-o problemă periculoasă: destabilizează sistemul imunitar, creşte riscul depresie, hipertensiune, obezitate, diabet şi chiar moarte timpurie.

Pentru restabilirea ciclurilor de somn, folosirea plantelor, asociată cu o mai bună igienă a vieţii, se dovedeşte de multe ori salvatoare, permiţând evitara administrăirii somniferelor, care – se ştie – dau dependenţă.

Plante care te ajută să dormi: valeriana

Cea mai cunoscută plantă pentru tratarea tulburărilor de somn este valeriana. Este folosită încă din Antichitate în acest scop, fiind recomandată, printre alţii, chiar de Hipocrat, părintele medicinei. Aceasta acţionează ca antidepresiv, dar şi ca somnifer şi sedativ. Se poate consuma sub formă de ceai — două-trei ceşti seara — sau capsule. Efectele valerianei sunt vizibile după două-patru săptămâni.

Plante care te ajută să dormi: floarea pasiunii

Este un remediu delicat, acţionând cu multă eficienţă în cazul insomniilor declanşate de anxietate. Se beau trei căni de infuzie pe zi, preparată din două linguriţe de plantă la 150 de ml de apă fierbinte.

Plante care te ajută să dormi: levănţica

Florile de levănţică alungă stresul, au efect calmant şi fac somnul uşor. Pentru a benecifica de aceste efect, poţi bea o infuzie înainte de culcare sau poţi adăuga câteva picături de ulei esenţial de lavandă în apa de baie sau într-un recipient ce poate fi încălzit la flacăra unei lumânări.

Plante care te ajută să dormi: busuiocul

Busuiocul ajută în cazurile insomniilor legate de stres. Pentru a obţine o „imunizare la stres“, fitoterapeuţii recomandă cure a câte 20 de zile, în care se bea câte o jumătate de litru sau chiar mai mult de infuzie de busuioc pe zi. Încă nu au pe deplin înţelese şi explicate mecanismele prin care busuiocul ne protejează organismul şi psihicul de efectele nefaste ale tensiunilor emoţionale intense. Cert este că observaţiile clinice arată că la mulţi pacienţi, busuiocul induce o stare calm, de optimism şi de încredere.

Plante care te ajută să dormi: hameiul

Conurile de hamei figurează şi ele pe lista plantelor folosite cu succes pentru un somn bun şi odihnitor. Ele conţin un ulei esenţial cu efect sedativ şi hipnotic şi po fi consumate sub formă de infuzie, dar şi capsule. Remediul e recomandat mai ales în insomniile asociate menopauzei.

Plante care te ajută să dormi: teiul

Ceaiul de tei poate face mici minuni. Influenţează sistemul neurovegetativ, inima şi sistemul vascular arterial. Are acţiune hipnotică, sedativă şi calmantă.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite