Încă un motiv să tratezi serios insomnia: creşte de opt ori riscul de atac cerebral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Riscul de accident vascular cerebral la persoanele tinere, cu vârste între 18 şi 34 de ani, este din ce în ce mai mare, potrivit statisticilor ultimilor ani. Insomnia este unul dintre principalii factori de risc.

Oamenii de ştiinţă din Taiwan au constatat, în urma unui studiu, că tinerii cu vârste între 18 şi 34 de ani au un risc de opt ori mai mare de a suferi un atac cerebral dacă suferă de insomnie faţă de cei care au un somn odihnitor.

„Credem cu tărie că tinerii cu insomnie cronică trebuie să meargă la medic şi să beneficieze de tratamente pentru a-şi controla somnul, astfel încât să reducă riscul de accident vascular cerebral“, a declarat profesorul Ya-Wen Hsu, coordonatorul studiului, de la Universitatea de Farmacie şi Ştiinţe Chia Nan din Taiwan.

Studiul, publicat în revista medicală „Stroke“, a inclus dosarele medicale a peste 21.000 de persoane cu insomnie şi 64.000 de indivizi fără această tulburare de somn, analizate pe o perioadă de patru ani. Cercetătorii au observat astfel că insomnia s-a asociat cu creşterea cu 54% a riscului de spitalizare din cauza unui accident vascular cerebral pe parcursul celor patru ani de studiu. Desigur, pericolul a fost mai mare în cazul tinerilor cu insomnie cronică/persistentă, caracterizată ca dificultatea sau imposibilitatea de a adormi sau de a dormi o noapte întreagă pentru o perioadă între una şi şase luni.

Deşi legătura dovedită de specialiştii chinezi este clară, oamenii de ştiinţă nu au putut stabili care dintre ele este cauza şi care efectul. Totuşi, ei cred că insomnia duce la atac cerebral, fiindcă este cunoscut efectul nociv al lipsei somnului asupra răspunsului inflamator al corpului.

Un studiu anterior, prezentat în cadrul conferinţei SLEEP din 2012, a arătat că somnul insuficient pe o perioadă îndelungată (mai puţin de 6 ore de somn pe noapte) creşte de patru ori riscul de atac cerebral prin comparaţie cu oamenii care dorm între 7 şi 8 ore pe noapte. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite