Piața jucăriilor tehnologizate depășeste 14 miliarde de dolari în 2022. Peste 90% dintre acestea nu sunt reciclate corespunzător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria jucăriilor tehnologizate a cunoscut un ritm de creștere accelerat în ultima decadă și ajunge să valoreze nu mai puțin de 14 miliarde de dolari în 2022, conform cifrelor furnizate de The Business Research Company. Valoarea globală a acestei industrii va atinge 30 de miliarde dolari în 2026, rata de creștere fiind de 20% pe an, conform aceluiași studiu. Cele mai mari vânzări au loc în luna Decembrie, când valoarea jucăriilor cumpărate la nivel mondial ajunge chiar la 5 miliarde de dolari.

Industria globală a jucăriilor tehnologizate valora 10.11 miliarde de dolari în 2020
Industria globală a jucăriilor tehnologizate valora 10.11 miliarde de dolari în 2020

Fie că vorbim de roboți, jocuri interactive sau educaționale, maşinuţe electrice, tablete, păpuşi vorbitoare, drone, puzzle-uri cu luminițe, toate acestea dispun acum de tehnologie care le permite să se conecteze la rețele de WIFI sau tehnologie Bluetooth, funcție ce le sporește gradul de funcționalitate și popularitate în cadrul copiilor.

Mașinile cu telecomandă și alarmă, dinozaurii T-REX vorbitori sau păpușile care fac piruete nu reprezintă acum o bătaie de cap doar pentru părinți ci și pentru viitorul Planetei pe care copiii nostri o vor moșteni.

Când alarma unei mașini de poliție nu mai funcționează sau când păpușa nu mai poate să danseze, aceste jucării devin imediat dispensabile, ciclul lor de viață s-a terminat și nu există nici conceptul și nici posibilitatea reparării lor.

Conform Mashable, doar 2% din jucăriile tehnologizate ce sunt puse spre vânzare dispun de posibilitatea de a fi reparate sau au un sistem facil de schimbare a bateriilor.

Astfel, majoritatea jucăriilor tehnologizate vor ajunge să fie păstrate în case sau vor fi aruncate la coșul de gunoi după doar câteva utilizări.

Metalele grele, pericolul invizibil din jucăriile electronice

În 2021 omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Ca și comparație, deșeurile generate depășesc greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cel mai greu obiect artificial de pe suprafața Pământului.

O parte tot mai semnificativă din această cantitate o reprezintă acum și jucăriile tehnologizate, specialiștii estimând că 90% dintre acestea nu sunt reciclate corespunzător.

Industria globală a jucăriilor tehnologizate valora 10.11 miliarde de dolari în 2020 și se estimează că va avea o creștere anuală de 16.5% până în 2028. Odată cu explozia utilizării de telefoane mobile și tablete în rândul copiilor, a crescut apetența celor mici pentru tot ce ține de jucării electrice și electronice, în defavoarea celor clasice. Noua generație crește cu gadgeturi în mână, zi de zi, și își dorește cele mai noi modele, cele mai noi tehnologii. Anual se generează peste 50 de milioane de tone de deșeuri electronice. Tocmai de aceea subliniem cât de important este să informăm și să educăm consumatorii, să știe cum trebuie să procedeze cu ele odată ce nu le mai folosesc!”, spune Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE .

Acesta face apel la părinții care, în special în luna decembrie, achiziționează astfel de jucării, să înțeleagă cum trebuie procedat cu astfel de jucării și să îi învețe și pe copiilor lor cum pot avea un comportament responsabil.

Luna decembrie este, în fiecare an, perioada în care părinții le cumpără copiilor noi jucării. Cei mici sunt acum din ce în ce mai atrași de cele electrice și electronice, de gadgeturi și tot ce ține de tehnologie. Din păcate, știm cu toții că ei se pot plictisi rapid de ele sau vor dori altele noi, odată ce înaintează în vârstă, astfel că toate aceste jucării tehnologizate vor fi abandonate sau aruncate la gunoi. Când ies din uz, ele devin deșeuri de echipamente electrice și electronice și tocmai de aceea trebuie să procedăm cu ele la fel cum facem cu telefoanele mobile, televizoarele sau electrocasnicele. Mai exact, nu trebuie să ajungă în gunoiul menajer sau să fie aruncate în mediul înconjurător, deoarece au componente care poluează solul, aerul și apa și ajung să ne afecteze sănătatea tuturor. În cazul lor, atunci când decidem să nu le mai folosim, este indicat să le oferim spre colectare pentru a ajunge în centrele de reciclare a DEEE-urilor”, declară Cristian Pocol.

Ce conțin jucăriile tehnologizate

Spre deosebire de jucăriile clasice, realizate, în general, din plastic, lemn, textile sau carton, cele tehnologizate au la bază materiale plastice (72.30%), componente electrice și electronice (12.07%), și metale (15.63%). Foarte multe din aceste jucării au microcircuite ce conțin elemente chimice periculoase pentru sănătate: zinc, aur, cupru, paladiu, tantal, indiu. Metalele grele, cum ar fi plumbul, se găsesc încă în plăcile de circuite. Fosforul și mercurul sunt în iluminarea de fundal a ecranelor video. Carcasa din plastic a firelor de pe majoritatea electronicelor și plăcilor de circuite este impregnată cu material ignifug. Atunci când sunt încălzite sau arse, ele emană dioxine, unele din cele mai toxice substanțe cunoscute, ce cauzează cancer și sunt perturbatori endocrini.

Tocmai de aceea, nu trebuie să le aruncăm la gunoiul menajer, pentru că vor ajunge în gropile de gunoi obișnuite, nu vor fi sortate și oferite spre reciclare. În gropile de gunoi obișnuite, ele vor fi incinerate, alături de alte deșeuri, și astfel, prin ardere, se va polua aerul cu subtanțe toxice. Chiar și dacă nu sunt arse, bateriile cu litiu-ion pot izbucni în flăcări dacă sunt îndoite sau perforate, de exemplu, atunci când buldozerele și încărcătoarele împing gunoaiele ori pot trece peste o astfel baterie.

Substanțele chimice bromurate ignifuge emanate în atmosferă pot încetini dezvoltarea mentală, psihomotorie și IQ a copiilor, potrivit unui studiu CHEM Trust. Este astfel în joc dezvoltarea generațiilor viitoare.

De asemenea, dacă sunt aruncate la întâmplare în natură, vor contamina solul și apa freatică, iar compușii chimici vor ajunge în cele din urmă în organismul nostru în cele din urmă, prin apa sau alimentele pe care le consumă”, adaugă Cristian Pocol.

Jucăriile tehnologizate sunt aproape imposibil de reparat

Chiar și în cazul în care jucăriile tehnologizate se strică și nu intenționăm să cumpărăm altele noi, întâmpinăm o altă problemă: majoritatea dintre acestea sunt foarte dificil, uneori imposibil, să fie reparate. Nu avem la îndemână service-uri care să diagnosticheze și să repare ce este stricat, ori acest serviciu este foarte scump, de multe ori mai scump decât a cumpăra un nou gadget. În acest mod, consumatorii sunt înclinați să le arunce pe cele care s-au stricat”, adaugă aceeași sursă.

Cum reciclăm jucăriile tehnologizate în România

Odată ce decidem că nu le mai folosim, aceste jucării trebuie oferite spre colectare pentru a ajunge în centrele de reciclare specializate. În cazul în care nu putem ajunge în acele puncte, Asociația RESPO DEEE oferă preluare și transport gratuit al acestor deșeuri, direct de la domiciliu sau de la sediul companiilor. Este necesar ca oamenii să comande gratuit online, sau telefonic la Tel Verde 0900 800 219, recipientele potrivite dimensiunilor deșeurilor.  După ce le-am umplut cu deșeurile pe care dorim să le oferim spre reciclare, sunăm la Tel Verde 0900 800 219 și un colector RESPO va veni să preia gratuit deșeurile și să le transporte spre centrele unde acestea vor fi reciclate corespunzător.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite