Cele mai potrivite cadouri pentru copiii de până la trei ani. Recomandările specialiștilor

0
Publicat:

Specialiștii în psihologie și logopedie spun că alegerea jucăriilor pentru copiii cu vârste între 0 și 3 ani este esențială pentru dezvoltarea lor ulterioară. Acestea trebuie să fie cât mai simple, spun aceștia, dar și să stimuleze cât mai adecvat simțurile copilului.

Părinții trebuie să aibă grijă ce jucării oferă copiilor FOTO Adevarul
Părinții trebuie să aibă grijă ce jucării oferă copiilor FOTO Adevarul

Alegerea unei jucării potrivite pentru un copil de un an pare o treabă cât se poate de simplă. În realitate, atrag atenția specialiștii, lucrurile sunt mult mai delicate și cu implicații profunde în dezvoltarea copilului. Doar anumite tipuri de jucării pot asigura setul necesar al deprinderilor de bază pentru cei mici, mai ales în intervalul de vârstă 0-3 ani.

Specialistul în psihologie și logopedie Laura Dănilă, cu o experiență vastă în domeniu, spune că alegerea jucăriilor este esențială în acest context.

„Consider că alegerea cu grijă, în mediul familial, a jucăriilor de care copiii ar trebui să beneficieze este o adevărată provocare și trebuie făcută cu mare grijă”, spune Laura Dănilă.

Jucăriile colorate sau zgomotoase nu sunt cele mai potrivite

În general, atunci când adulții fac cadouri familiilor cu copii, în special cu ocazia zilelor de naștere, le iau în considerare, spun specialiștii, pe cele mai colorate, mai complexe și eventual mai scumpe. În plus, dacă sunt și zgomotoase cred că vor face plăcere copilului și îi vor atrage atenția în mod sporit. Experții spun însă că o asemenea alegere este greșită.

„La începutul primelor luni de viață, copilul are nevoie de o intrare treptată în această lume, cu obiecte de bază, simple, ușor de înțeles și utilizat. Intensitatea decibelilor pe care trebuie să-i aducem în arealul copilului în primele 3-6 luni de viață trebuie să fie una medie spre joasă, în niciun caz prea înaltă. Pentru că-i putem speria, le putem inhiba reacțiile”, explică specialistul Laura Dănilă.

În același timp, trebuie evitate jucăriile de dimensiuni prea mari sau prea mici, greu de apucat. În plus, jucăriile trebuie diversificate pentru a înlătura monotonia sau dependența de o anumită jucărie. Diversitatea și simplitatea sunt punctele-cheie în această situație.

„Este foarte important să facem această diversitate de stimuli senzoriali. Este importantă pentru dezvoltarea copiilor. Să nu avem doar câteva jucării, eventual foarte zgomotoase, pe care să le punem monoton și stereotip în arealul copilului, pentru că se va obișnui cu ele și orice altă jucărie pe care noi vom încerca să i-o oferim va fi întâmpinată cu refuz”, adaugă specialistul.

Jucării simple, din texturi fine, primitoare

Tocmai de aceea, specialiștii recomandă, până în jurul vârstei de doi ani, începând de la primele luni de viață, jucării simple, ușor de utilizat și înțeles. În plus, sunt importante materialele din care sunt realizate. Ele trebuie să stimuleze în mod plăcut toate simțurile copilului și să-i creeze deprinderile de bază. De exemplu, cărticele sau cuburi din material textile, plastic moale, cu margini rotunjite, dar și cele pe care pot exersa prinderea și motricitatea fină.

„Aș menționa aici jucăriile simple, confecționate din texturi foarte fine, spre exemplu, din materiale textile și din material plastic lucrat cu foarte multă grijă. Jucării de dimensiuni mai mari, ale căror colțuri să fie foarte bine rotunjite. Acestea sunt principii de bază foarte importante: textura, dimensiunile, modalitatea lor de fabricare. Sunt importante cuburile textile, cărticelele tactile, care să-i ajute pe copii să le prindă mai bine în mânuță. Texturi primitoare, moi, care să dea senzația aceea de familial. Părinții pot observa mult mai bine reacțiile copilului din punct de vedere al auzului, al văzului”, adaugă Laura Dănilă.

Jucării interactive, bucuria părinților și a copiilor

În plus, adaugă specialiștii, importante sunt jucăriile interactive care-i pot stimula pe copii în mod pozitiv, dar pot oferi un răgaz și părinților.

„Foarte importante sunt jucăriile interactive pe care părinții trebuie să le aleagă în limba maternă. Până la vârsta de 3 ani și jumătate, când copilul are asimilată o anumită varietate de cuvinte în limbaj, consider că jucăriile în alte limbi sunt extrem de dăunătoare. Rolul acestor jucării este foarte important. Cum sunt, de exemplu, papagalul vorbitor, laptop-urile acelea unde el apasă și realizează corespondența imagine-obiect, cărticelele vorbitoare, de asemenea cactusul vorbitor”, mai spune specialistul în logopedie și psihologie. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite