Metode care te ajută să gestionezi stresul la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învaţă să gestionezi corect factorii de stres   FOTO Arhivă
Învaţă să gestionezi corect factorii de stres   FOTO Arhivă

Stresul îţi poate da bătăi de cap la serviciu indiferent dacă îţi place meseria pe care o practici şi indiferent dacă lucrezi la birou, într-o fabrică sau în învăţământ. Sunt uneori zile mai complicate decât altele. Din fericire, există metode care te pot ajuta să gestionezi stresul la locul de muncă.

Învaţă să te detaşezi

Tocmai ai primit o veste proastă sau ai avut o discuţie în contradictoriu cu şeful? Cel mai bine este să iei o mică pauză, timp în care să îţi regăseşti calmul. Poţi merge pe jos sau poţi urca şi coborî câteva etaje. Sub influenţa emoţiilor de moment, creierul nu mai reacţionează chiar dacă încerci să îţi repeţi de mai multe ori că nu e nimic grav. De aceea, partea fizică trebuie să ia locul părţii psihice. Ideal este să mergi pe jos 5-10 minute, în ritm alert, iar dacă nu ai această posibilitate încearcă următorul exerciţiu:

  • inspiră adânc închizând ochii, apoi ţine-ţi respiraţia,
  • contractează-ţi întreaga musculatură a corpului încercând să te concentrezi doar la asta,
  • relaxează-te complet expirând cât mai profund posibil şi scutură-ţi braţele şi picioarele la fel cum fac atleţii la începutul cursei.

Repetă exerciţiul de cinci-şase ori.

Automasaj relaxant al feţei

Uşor de practicat, masajul feţei îţi permite să te relaxezi fără să te ridici de la birou. Iată cum trebuie să procedezi:

  • cu vârfurile degetelor faci mişcări circulare începând de la baza nasului, frunte, sprâncene, conturul feţei, maxilare. Cercurile trebuie făcute întotdeauna în acelaşi sens, dinspre interior spre exteriorul feţei;
  • tot cu vârfurile degetelor, întinde-ţi pleoapele spre tâmple;
  • procedează în acelaşi fel cu colţurile buzelor spre maxilare;
  • cu coatele pe birou, îţi sprijini bărbia cu palmele, duci capul spre spate şi te relaxezi;
  • în final poţi face câteva mişcări circulare de masaj la nivelul scalpului.

Exerciţii de respiraţie pentru eliberarea stresului

Pune în practică acest exerciţiu de respiraţie, într-un spaţiu liniştit. Aşează-te într-un fotoliu, cu capul sprijinit pe spătar, braţele întinse pe laturile fotoliului şi cu palmele orientate în sus. Genunchii trebuie să fie puţin depărtaţi. Inspiră pe nas şi expiră pe gură lent, într-un ritm regulat.

- Încearcă să îţi umpli plămânii cu aer, imaginează-ţi cum fluxul de aer pătrunde în plămâni, aşa cum un jet de apă umple o sticlă.

- Inspiră numărând de la 1 la 5 şi expiră tot numărând de la 1 la 5.

- Continuă această succesiune până simţi cum se instalează calmul. Nu face pauze şi nu îţi ţine respiraţia, lasă aerul să circule continuu.

Pune în practică acest exerciţiu de respiraţie relaxant timp de 3-5 minute, o dată pe zi sau de fiecare dată când doreşti să te eliberezi de stres.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite