Mandarine vs portocale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este sezonul citricelor. Aromatele portocale şi mandarine ar trebuie să facă parte din regimul nostru zilnic în lunile de iarnă. Vă propunem o comparaţie a beneficiilor acestor fructe: mandarine vs portocale.

Apreciate mai ales datorită conţinutului lor bogat în faimoasa vitamină C, mandarinele şi portocalele conţin o întreagă gamă de alte substanţe benefice pentru sănătate. În general, citricele ne furnizează un aport valoros de flavonoizi, cu proprietăţi antiinflamatoare şi antitumorale. Studiile mai susţin că flavonoizii protejează împotriva bolilor cardiovasculare, prin reducerea riscului de ateroscleroză. Tot citricele sunt surse bune de betacaroten, acid folic, potasiu, fosfor, cu rol benefic în menţinerea sănătăţii. â

Mandarine vs portocale: aspect şi gust

Din punct de vedere al aspectului, mandarinele sunt mult mai mici decât portocalele. În plus, coaja mandarinelor este mai subţire şi se desface mult mai uşor decât cea a portocalelor. Există diferenţe şi la gust. Dacă mandarinele sunt mai dulci şi uneori mai zemoase decât portocalele, cele dintâi pierd însă la categoria sâmburilor. Feliuţele de mandarine conţin negreşit sâmburi.

Mandarine vs portocale: calorii

Bogate în apă (peste 85%), mandarinele şi portocalele sunt fructe cu puţine calorii, motiv pentru care sunt excelente în curele de slăbire. Aportul caloric al mandarinelor ajunge la 53 de calorii la 100 de grame, pe când aceeaşi cantitate de portocale conţin 49 de calorii. Din punct de vedere caloric, raportul mandarine vs portocale este sensibil asemănător, aşa că ambele fructe sunt aliaţi de încredere dacă vreţi să vă menţineţi silueta.

Mandarine vs portocale: beneficii pentru sănătate

Mandarinele şi portocalele sunt surse preţioase de substanţe antioxidante (flavonoizi, vitamina A, carotenoizi, zeaxantină, luteină), eficiente în protejarea organismului de stresul oxidativ care generează boli cardiovasculare, cancer. Cantitatea antioxidanţilor din mandarine o depăşeşte pe cea din portocale. Spre exemplu, la categoria carotenoizi, balanţa mandarine vs portocale înclină în favoarea manadrinelor care au o cantitate de 155 UI carotenoizi (100 g), faţă de 87 UI în 100 de grame de portocale.

Ca toate citricele, mandarinele şi portocalele abundă în vitamina C, având acţiune antivirală şi anticancerigenă.  Cu un conţinut de 59 de mg de vitamina C la 100 g, portocala este campioană la vitamina C, comparativ cu mandarina – 26 mg vitamina C la 100 g. Vitamina C este necesară sintezei colagenului în corp, ajutând la frumuseţea pielii şi la vindecarea rapidă a rănilor, susţine activitatea sistemului imunitar, contribuie la prevenirea bolilor degenerative şi participă la absorbţia fierului în corp.

Datorită fibrelor, mandarinele şi portocalele contribuie deopotrivă la menţinerea sănătăţii tractului digestiv, reglează constipaţia, susţin procesul de detoxifiere şi mobilizează grăsimile.

În ceea ce priveşte rolul lor în scăderea colesterolului, nu există diferenţe mandarine vs portocale. Ambele fructe sunt indicate în hipercolesterolemie, ajutând la scăderea colesterolului „rău“ din sânge.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite