Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură. Semnalul de alarmă tras de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii avertizează turiștii care vizitează Thailanda să evite „cea mai mortală mâncare din lume”, koi pla, un preparat din pește crud. Consumul, chiar și în cantități mici, poate duce la infecții parazitare severe, inclusiv cancer.

Medicii au avertizat oamenii care vizitează Thailanda să aibă grijă FOTO Arhivă
Medicii au avertizat oamenii care vizitează Thailanda să aibă grijă FOTO Arhivă

Peștele koi este preparat din pește crud măcinat cu condimente și lime, iar „o singură înghițitură” este suficientă pentru a provoca cancer. Peștii de apă dulce din care este făcut acest preparat sunt expuși unui risc ridicat de contaminare cu viermi parazitari.

Odată ce ajung în organism, acești paraziți microscopici provoacă inflamații care distrug celulele și conduc la cancerul căilor biliare.

Expertul în politici alimentare din Boston și profesor la Universitatea Northeastern, Dr. Darin Detwiler, a declarat pentru DailyMail.com: „Dacă peștele găzduiește parazitul, orice consum al cărnii crude poate introduce parazitul în organism, conducând la infecție.” 

„Este nevoie de o singură înghițitură.”

În ultimele decenii, au fost depuse eforturi extinse pentru a crește conștientizarea legăturii dintre peștele crud în încercarea de a reduce ratele de infecție.

Alte preparate din pește crud, cum ar fi pla som, pla jom și pla ra, pot provoca, de asemenea, cancer, deoarece conțin aceleași specii de pește ca koi pla.

Dar, în ciuda avertismentelor, un studiu din 2023 a descoperit că aceste preparate sunt încă populare în partea de nord-est a Thailandei, care, din fericire, este mai puțin turistică decât sudul.

Cercetarea, condusă de Yi-Chen Wang de la Universitatea Națională din Singapore, a realizat sondaje în trei sub-districte - Ban Kaengt, Na Tan și Non Phayom - din trei provincii ale zonei.

Un total de 820 de chestionare au fost obținute, 66% dintre respondenți confirmând că consumă pește crud, în ciuda cunoștințelor despre riscuri.

Aproape 70% dintre participanți au avut o înțelegere corectă că consumul de pește crud poate duce la infecții parazitare.

Mai mult de un sfert dintre participanți (28,3%) au crezut greșit că alte alimente crude, cum ar fi creveții, carnea de vită crudă, legumele și fructele, sunt, de asemenea, surse de infecție

Cum poate fi distrus parazitul

Cea mai bună modalitate de a distruge acest tip de parazit este să se gătească temeinic peștele înainte de a fi consumat.

Paraziții din pește sunt distruși la o temperatură de cel puțin 145°F (aproximativ 63°C) sau se poate congela peștele la -4°F (aproximativ -20°C) timp de cel puțin șapte zile.

Pentru consumatorii din regiunile din afara Thailandei, unde peștele crud de apă dulce este mai puțin comun, riscul este mult mai mic, dar Dr. Detwiler a declarat pentru DailyMail.com că acesta există încă în cazul manipulării necorespunzătoare a alimentelor.

„Cu toate acestea, paraziții alimentari proveniți din pește crud sau insuficient gătit sunt încă un risc, inclusiv teniile și alți paraziți. Parazitul care duce la cancerul de ficat în Thailanda se găsește predominant în Asia de Sud-Est, în special în regiunile unde preparatele din pește crud de apă dulce sunt populare.”

În afara Thailandei, koi pla nu este un preparat popular și este foarte rar întâlnit pe meniurile restaurantelor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite