Grăsimi bune, grăsimi rele: cum să le depistezi
0Grăsimile sunt componente esenţiale ale organismului, jucând un rol important în buna funcţionare a acestuia. Sunt de mai multe tipuri. Cunoscând diferenţele dintre ele, le poţi alege pe cele care te ajută să ai o dietă echilibrată.
Grăsimile saturate, avantaje şi dezavantaje
De obicei, grăsimile saturate sunt solide la temperatură normală şi se găsesc în produsele de origine animală: carne, unt, lapte, brânză, dar şi în uleiul de palmier, margarină, prăjituri, chipsuri, produse de patiserie, îngheţată. Excesul de grăsimi saturate poate duce la apariţia hipertensiunii arteriale, infarctului şi aterosclerozei, poate creşte nivelul colesterolului în sânge şi şansele de a dezvolta boli de inimă.
Grăsimile nesaturate, de ajutor în organism
Ajută la absorbţia vitaminelor, scad riscul accidentelor vasculare, reglează nivelulului colesterolului din sânge. Se împart în două categorii ̶ grăsimi mononesaturate şi polinesaturate.Cele mononesaturate se găsesc în măsline, în uleiul de rapiţă, în avocado, caju şi alune. Cele polinesaturate sunt numite şi acizi graşi ̶ Omega-3 şi Omega 6. Sursă de Omega-3 sunt sardinele, somonul, macroul, heringul, păstrăvul şi tonul.
Află ce alte alimente cu grăsimi bune pentru organism trebuie să consumi pe clickpentrufemei.ro.