Există un mod corect și unul greșit de spăla fructele. Sfatul experiților cu privire la afine
0Este important să spălați afinele înainte de a le folosi - experții explică cum să faceți acest lucru și care sunt greșelile de evitat.

Afinele sunt un fruct popular, și asta pentru un motiv întemeiat: sunt suculente, dulci și delicioase în deserturi, smoothie-uri și multe altele. Fructele mici sunt, de asemenea, perfecte pentru gustări, deoarece nu necesită decojire sau tăiere.
Deși majoritatea oamenilor ar fi tentați să mănânce afinele direct din cutie după ce le cumpără, înainte de a face acest lucru, aceste fructe trebuie neapărat spălate.
Experții intervievați de Martha Stewart au explicat odată pentru totdeauna cum trebuie spălate și uscate aceste fructe, astfel încât să nu devină moi și să mucegăiască.
De ce trebuie să spălăm afinele
Deși afinele ar putea părea curate, acestea trebuie spălate înainte de a le mânca sau de a le folosi în rețete.
„Afinele trebuie spălate deoarece [pot] transporta murdărie, resturi, gândaci, paraziți și alți contaminanți”, spune Bryan Quoc Le, doctor în știința alimentelor, consultant în domeniul alimentar și autor al 150 Food Science Questions Answered. Acești contaminanți pot transporta, de asemenea, agenți patogeni, care pot provoca toxiinfecții alimentare.
Cum să spălați afinele
„Înainte de a spăla afinele, inspectați și îndepărtați-le pe cele care sunt mucegăite sau rupte, precum și resturile precum frunzele sau tulpinile”, spune Trung Vu, bucătar instructor de patiserie și arte de copt la Institutul de Educație Culinară din New York City, pentru Martha Stewart.
Pentru a spăla afinele, urmați acești pași, așa cum sunt furnizați de bucătarul Vu:
- Puneți afinele într-o strecurătoare. Dacă trebuie să spălați multe fructe de pădure, spălați-le în loturi pentru a evita supraaglomerarea.
- Clătiți afinele sub jet de apă rece, agitând ușor fructele cu mâinile pentru a vă asigura că toate fructele sunt expuse la apă.
- Scuturați ușor strecurătoarea pentru a elimina excesul de apă.
Cum să uscați afinele după spălare
După spălare, afinele trebuie uscate pentru a nu se înmuia și a nu se strica. Iată cum să le uscați corect, potrivit lui Vu:
- Tapetați o tavă de copt cu margini cu un prosop de pânză curat sau mai multe prosoape de hârtie.
- Așezați afinele pe foaie într-un singur strat.
- Uscați ușor afinele cu prosopul (prosoapele). Le puteți învârti cu grijă pentru a ajuta la îndepărtarea excesului de apă.
- Lăsați afinele să stea timp de aproximativ cinci minute, permițând prosoapelor să absoarbă excesul de umiditate.
Când trebuie spălate afinele
Spălați afinele doar înainte de a le folosi. Ar trebui să evitați să spălați afinele înainte de a le depozita în frigider, deoarece umiditatea suplimentară le va face să se strice mai repede.
De asemenea, acest lucru le poate face moi și moi, spune Vu, așa că așteptați până când sunteți gata să le mâncați.
Sfaturi suplimentare pentru spălarea fructelor
1. Spălați-vă mai întâi pe mâini: înainte de a spăla afinele (sau orice alt produs sau fruct, de altfel), spălați-vă pe mâini cu apă și săpun. Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) recomandă să faceți acest lucru timp de cel puțin 20 de secunde. Acest lucru vă va asigura că mâinile sunt curate, reducând riscul de contaminare.
2. Folosiți oțet alb: Pentru a curăța mai bine afinele, adăugați-le într-un bol cu un amestec de 3 părți apă la 1 parte oțet alb distilat, recomandă Bryan Quoc Le. Rotiți fructele timp de aproximativ un minut, apoi clătiți-le timp de 30 de secunde sub apă rece pentru a elimina oțetul - și uscați-le conform instrucțiunilor de mai sus.
3. Evitați să spălați afinele cu săpun: Nu este nevoie să folosiți săpun pentru a spăla afinele sau orice alte fructe. Săpunul poate fi absorbit de fructe, putând introduce contaminanți. De asemenea, puteți sări peste substanțele găsite în comerț pentru spălarea fructelor; nu există prea multe cercetări cu privire la siguranța și eficacitatea acestora, conform FDA.
4. Utilizați un prosop curat: Atunci când uscați afinele, folosiți întotdeauna un prosop de bucătărie curat sau prosoape de hârtie noi. Acest lucru „va împiedica bacteriile și resturile să recontamineze fructele de pădure”, spune Bryan Quoc Le.
5. Spălați și uscați bine fructele, în special afinele, înainte de congelare: Afinele trebuie spălate înainte de congelare, deoarece fructele congelate devin moi odată decongelate, astfel încât nu le veți putea spăla corespunzător după congelare. De asemenea, întotdeauna uscați complet afinele înainte de a le congela, spune Vu. În caz contrar, excesul de umiditate va face ca afinele să înghețe sub formă de ciorchini.